Екип изследователи потвърди съществуването на HD 169142 b - трета

...
Екип изследователи потвърди съществуването на HD 169142 b - трета
Коментари Харесай

Потвърдиха съществуването на трета протопланета

Екип откриватели удостовери съществуването на HD 169142 b - трета протопланета, заяви Българска телеграфна агенция.

Астрономите от университета в Лиеж (Белгия) и университета Монаш (Австралия) са работили с данни от Европейската южна обсерватория, събирани от 2015 година до 2019 година и по-нови наблюдения. Анализът им, оповестен в " Месечни известия на Кралското астрономическо сдружение ", удостоверява съществуването на протопланетата. 



Планетите се образуват от скупчване на материал в дискове, заобикалящи новосъздадени звезди. Когато планетата към момента се образува, т.е. когато към момента събира материал, тя се назовава протопланета. Досега бяха доказани единствено две протопланети - PDS 70 b и c, и двете в орбита към звездата PDS 70. Този брой към този момент е повишен на три с откриването и потвърждението на протопланета в диска от газ и прахуляк към HD 169142, звезда на 374 светлинни години от Слънчевата система.

Поредица от изображения на системата HD 169142, демонстрират образуващата се планета HD 169142 b, движеща се по своята орбита във времето. В следите на планетата се вижда ослепителен витлообразен ръкав, резултат от динамичното взаимоотношение сред планетата и диска, в който се намира. Сигналът от звездата, която е 100 000 пъти по-ярка от планетата, е изваден посредством композиция от оптични съставни елементи и обработка на изображението. Изображения са получени с инструмента SPHERE  от Много огромния телескоп на ESO.



Още през 2019 година екип, управителен от Р. Гратън, предлага хипотезата, че стилен източник в облиците може да е на протопланета. Новото проучване удостоверява тази догадка посредством разбор на старите данни и нови наблюдения с по-добро качество.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР