Екип български лекари направиха истински пробив - разработиха първия в

...
Екип български лекари направиха истински пробив - разработиха първия в
Коментари Харесай

Иноватори: Български лекари откриват рак с нов метод

Екип български лекари направиха същински пробив - създадоха първия в света новаторски способ за взимане на биопсия за диагностициране на ракови болести. Чрез него медиците вземат повече биологичен материал и вероятността за слагане на точна диагноза е доста по-висока, предава Bg On Air.

Д-р Йордан Спирдонов прави трансформация на тънкоиглена аспирационна биопсия – способ, при който се взема тъкан от изменен сектор в човешкото тяло. При новаторския способ се взема доста повече материал в сравнение с при общоприетата интервенция 

" Аз я модифицирах тъй че да вземаме 5 пъти и половина повече материал, в сравнение с се взема по света. За да го обективизираме това нещо образувах екип, който включва и премерване на тази проба от Българския институт по метрология ", уточни рентгенологът в УМБАЛ " Царица Йоана " доктор Йордан Спирдонов. 

За опита доктор Спирдонов и неговият екип употребява черен дроб и мускулатура от прасе, защото са най-близки до човешките. В университетска болница " Царица Йоана " лекарите употребяват този способ от 2016 година. Досега е прибавен на над 900 пациенти. 

" В практиката си го върша на гърда. Много по-малко на щитовидна жлеза и слюнчени жлези. Ние с модифицираната тънкоиглена биопсия нямаме в последните три години нито един от случаите, при които материалът, който сме взели да не е задоволителен ", добави доктор Спирдонов. 

Модифицираният способ е по-надежден за слагане на диагноза.  

" Вземайки повече биологичен материал ти осигуряваш повече материал на хистопатолога, оттова вероятността за слагане на точна диагноза е доста по-голяма. И е по-щадящ за пациентите. Колегите при общоприетата методика влизат в разнообразни направления и нараняват доста повече тъкан, до момента в който ние влизаме в целта, застопоряваме иглата и почваме да въртим. Няма скъсване на съдове. По-малко контузия, повече материал ", сподели лекарят. 

Идеята за създаването на метода поражда от конфликта с разнообразни случаи в практиката. 

" Когато ти се наложи 1-2 пъти да обясняваш на една пациентка, че материалът, който си взел не е задоволителен, искаш, не искаш, ще ти пристигна акълът да завъртиш тази игла, с цел да вземеш повече. Рязането става от въртеливото придвижване ", добави доктор Спирдонов. 

Сега доктор Спирдонов и неговият екип ще разпространяват модифицираната тънкоиглена аспирационна биопсия на сътрудниците си. И ще покажат на света, че български лекари стоят в основата на един напълно нов способ, улесняващ слагането на диагноза даже при доста тежки случаи и даващ вяра на мнозина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР