Екатерина Захариева и Николай Милков. Снимка: БТАНяма директна заплаха за

...
Екатерина Захариева и Николай Милков. Снимка: БТАНяма директна заплаха за
Коментари Харесай

Полша не е задействала Член 4 на НАТО, няма директна заплаха за България, твърди кабинетът

Екатерина Захариева и Николай Милков. Снимка: Българска телеграфна агенция
„ Няма директна опасност за България “, сподели ръководителят на Комисията по външна политика към Народното събрание Екатерина Захариева пред публицисти след края на изключителното взаимно съвещание на парламентарните комисиите по защита и по външна политика след случая с паднали ракети на територията на Полша, при който починаха двама души.

На съвещанието, закрито за медии, участваха служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на защитата Димитър Стоянов, както и управленията на Служба „ Военно разузнаване “ и Държавна организация „ Разузнаване “.

„ Няма искане от Полша нито за активиране на член 4, който е съвещания, нито за член 5 от Северноатлантическия контракт “, изясни Захариева. По думите ѝ няма потребност България да подхваща спомагателни дейности, също така, което е подхванала през февруари.

„ Най-вероятно става дума за неправилна преценка, а не за умишлена офанзива “, сподели от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков. Министър Милков означи, че в хода на днешния ден продължава да тече следствието по случая и до момента в който то тече тонът е внимателен като цяло.

„ Нещата са относително умерени като връзка. Не са взети някакви изключителни ограничения. Член четвърти не е задействан към този миг и не се обмисля неговото активиране, най-малко до момента в който не стане ясна интервенцията по следствието на обстановката “, съобщи министър Милков.

„ Ясно е, че това не е целенасочена офанзива към територията на Полша “, съобщи ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев. Според него този случай нямаше да се случи, в случай че Руската федерация не беше атакувала Украйна през вчерашния ден с над 100 ракети. „ Те са изстреляни по обекти от енергийната инфраструктура – с една единствена цел – Украйна да се остави на мрачно и студено през зимата “, сподели Гаджев.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов пък също уточни, че няма искане от Полша за осъществяване на съвещания по член 4 от Договора за НАТО.

„ Имаше консултативна среща, която беше планувана за през днешния ден в Брюксел. Няма съображение на активиране на член 5 “, сподели още Димитър Стоянов.

По думите му и от Полша, и от Съединени американски щати, в това число и от България се приказва за случай. „ Основната версия, по която се работи, е, че украинска ракета е стреляла по съответна въздушна цел – най-вероятно съветска ракета “, изясни служебният министър. Той добави, че не чака това да докара до съответна опасност за националната сигурност на България.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР