ЕКА получи (почти) търсеният бюджетЕвропейската космическа агенция (ЕКА) обяви в

...
ЕКА получи (почти) търсеният бюджетЕвропейската космическа агенция (ЕКА) обяви в
Коментари Харесай

Европа тръгва към Космоса с 17 млрд. евро

ЕКА получи (почти) търсеният бюджет
Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласи в сряда бюджет от близо 17 милиарда евро за идващите три години, внезапно нарастване, само че под 18,5 милиарда, поискани от нейния общоприет шеф, съобщи Агенция Франс Прес.

След тежки договаряния 22-те държави-членки, събрани за два дни в Париж, взеха решение за пакет от 16,9 милиарда евро, което е със 17% повече спрямо последните три години. Това е " огромен триумф ", приветства френският министър на стопанската система Бруно Льо Мер, като счита, че бюджетът е надминал упованията. Париж водеше класацията с  3,25 милиарда евро, като вноските на другите страни не бяха известни незабавно.

„ Като се има поради равнището на инфлация, аз съм доста впечатлен от този резултат “, удостовери от своя страна шефът на ЕКА Йозеф Ашбахер, като реши, че гласуваният бюджет е „ нужен, с цел да не изпуснем влака “ в лицето на американците и китайците в частност.

Тази вноска е предопределена за финансиране на стратегии за проучване на Космоса (2,7 милиарда евро), стратегии за наблюдаване на Земята за премерване и наблюдаване на изменението на климата (2,7 милиарда) или даже галактически ракети-носители, по-специално надстройки на ракетите „ Ариана 6 “ и „ Вега -С (2,8 милиарда евро).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР