ЕК разреши получаването на 1.37 млрд. евро за България по

...
ЕК разреши получаването на 1.37 млрд. евро за България по
Коментари Харесай

Една четвърт от плана за възстановяване - 1.37 млрд. евро, влизат в бюджета

ЕК позволи приемането на 1.37 милиарда евро за България по проекта, ще дойдат през декември. По-голямо предизвикателство се чака да бъде второто заплащане от 735 млн. евро, обвързвано с най-трудните промени, което би трябвало да бъде декларирано началото на 2023 година Големият въпрос е дали страната ще се възползва от близо 4.5 милиарда евро преференциални заеми, които са по-добрата опция от ДЦК за покриване на финансовите разноски.
Европейската комисия утвърди през днешния ден първия транш от безплатни средства в размер 1.37 милиарда евро за България по линия на. Сумата съставлява към 23% от всички грантове по проекта за възобновяване (общо 5.37 милиарда евро). Предстоят официални процедури, като се чака през декември средствата към този момент да са разполагаем на страната.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разяснява: " За мен е наслаждение през днешния ден да поздравя България (...) за нейния добър и бърз прогрес в осъществяването на първия набор от промени и вложения, избрани в проекта. " Според Фон дер Лайен, тези промени са за:

подсилване на рамката за битка с изпирането на пари; възстановяване на адекватността и обсега на схемата за най-малък приход и даването на обществени услуги в страната; реформиране на предучилищното, учебното и висшето обучение и ученето през целия живот, въвеждане на нова тактика за пътна безопасност; проект за деяние и основаване на удобна капиталова среда за разрастване на високоскоростни и 5G мрежи в страната.
Реклама
Част от промените са единствено първи стъпки, като предстоят няколко следващи стадия, които също ще бъдат следени. Пълният лист с постигнатия прогрес и за какво комисията е решила, че София дава отговор на изискванията,

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, също означи постигането на " първите 22 основни стадия и цели, избрани в Плана за възобновяване и резистентност ". Това значи, че двете първи трудности - националният проект за развиване на смесен превоз в България до 2030 година, както и, са изчистени.

Тепърва обаче идват по-големите предизвикателство преди второто заплащане от 735 млн. евро, което България би трябвало да съобщи в първото тримесечие на 2023 година То е обвързвано с най-трудния набор от промени, в това число правосъдна, които би трябвало да минат през разделения парламент, без постоянно държавно управление и с действителната опция от нови избори.

Ако България не успее да получи всички заплащания, ще би трябвало да върне парите в бюджета на Европейски Съюз, които към този момент е взела. И за разлика от оперативните стратегии тук Брюксел желае първо да види резултатите и по-късно да преведе грантовете.
Реклама
Какво финансира проектът за възобновяване Някои от, като на този стадий се финансират с държавни пари. Евентуалното закъснение на заплащането по проекта щеше в допълнение да натовари финансите на страната, които и сега излязоха на недостиг.

Сред стратегическите вложения по проекта са цех за акумулатори, геотермална сила, национална стратегия за саниране и над 10 хиляди плана за фотоволтаични паркове за лично ползване. Ще би трябвало да се пуснат СТЕМ центрове в образованието, нови влакове и, бизнес фондове и други Какво още би трябвало да се свърши Според вицепремиера Атанас Пеканов, който даде брифинг за утвърждението на проекта, второто заплащане към този момент ще изисква 66 ограничения (22 от които са законодателни) и " би трябвало да ускорим дейностите си по тях ", с цел да може България да съобщи заплащане в първото тримесечие на 2023 г.

Основната част от нужното проектозаконодателство за осъществяване на промените е импортирано в Народното събрание, като към момента липсват енергийните оферти, които са и най-проблемни в сегашната обстановка. Последните са в развой на разискване с Европейската комисия. Сред тях е и определението за " енергийна беднотия ", Националната електрическа компания да спре да бъде публичен снабдител на ток, либерализиране на пазара на дребно на електрическа енергия на стъпки най-късно до 31 декември 2025 година и други
Урсула фон дер Лайен поздрави София за постигнатите първи промени, макар че огромна част от тях имат още много стъпки.
За да получи достъп до средствата, България би трябвало също да направи две огромни промени - в енергетиката, посредством приемане на проект за поетапното прекъсване на въглищните централи до 2038 година и понижаване на парниковите излъчвания с 40% до 2025 година, и в правосъдната система, посредством антикорупционен закон, образувана антикорупционна комисия и специфичен механизъм за следствие на основния прокурор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР