Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят

...
Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят
Коментари Харесай

Предвиждат се повече средства за читалищата у нас

Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се дават на читалищата за поддръжка и стимулиране на тяхната активност и развиване. Средствата се дефинират въз основата на държавен стандарт, който включва в себе си индикаторите - субсидирана численост и стандарт за прехрана на тази численост. Това споделя министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос, обвързван с разпределянето на държавната дотация за читалищата в страната, съобщи БГНЕС.

До момента в обществения указател, който се води в Министерството на културата, са вписани 3 658 читалища.

От отговора на министъра излиза наяве, че при определянето на параметрите на бюджета, въз основата на направени разбори, както и подадени стимулирани претенции от страна на читалищата и общините в страната, се планува и завишаване на субсидираната бройка, респективно на стандарта за прехрана на една субсидирана численост .

За последните три години също е осъществено такова завишаване. За 2016 година е 7 479 субсидирани бройки при стандарт за една субсидирана численост от 7 080 лв.. За 2017 година е 7 559 субсидирани бройки при стандарт за една от 7 300 лв., а през актуалната – 7 562 субсидирани бройки при стандарт за една численост то 8 375 лв.. „ Разпределянето на спомагателните субсидирани бройки се прави въз основата на одобрени „ Правила за даване на бюджетни средства за спомагателни субсидирани бройки за националните читалища “.

Съгласно тях читалищата аплайват към Министерството на културата, като показват формуляр за кандидатстване за разпределяне на субсидирани бройки, който е координиран и с кмета на съответната община. Необходимо изискване е и към датата на кандидатстване съответното читалище да е попълнило годишната осведомителна карта, която се съхранява в обществения указател на националните читалища. Документите за кандидатстване се подават до 31 август на календарната година, предхождаща и подготовката на бюджетната процедура за идната година “, напомня министърът в своя отговор.

Той твърди, че средствата от държавната дотация, предопределени за националните читалища, се разпределят според условията на закон, а кметовете на общини назначават комисия, в която има представители на всяко едно читалище, които преразпределят средствата въз основата на одобрени критерии и индикатори. Право за приемане на средства има всяко едно читалище, което е записано най-малко една година преди съответната бюджетна година. В страната има единствено обособени случаи, в които избраната дотация за едно читалище е краткотрайно спряна, като това се прави в случаи, когато има установени нарушавания или е в ход съответна правосъдна процедура.

На интернет страницата на Министерството на културата, както и в осведомителния портал на читалищата годишно се разгласява информация за утвърдените оферти за увеличение на субсидираната бройка.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР