Ежедневните домакински дейности като миене на съдове, градинарство и готвене

...
Ежедневните домакински дейности като миене на съдове, градинарство и готвене
Коментари Харесай

Проучване: Домакинската работа може да намали риска от сърдечни болести

Ежедневните домашен действия като миене на съдове, градинарство и готвене могат да понижат риска от сърдечни болести , откри американско изследване, представено от електронното издание " Хелтдей ".

Изследването е на експерти от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Според данните при дамите, които най-малко четири часа на ден се занимават с домашен действия , има 43 % по-нисък риск от сърдечни болести , 30 % по-малка възможност от инсулт и 62 % - от гибел вследствие на кардиологичен проблем спрямо тези, отделящи под два часа всеки ден за домашна работа.

Подобно на ходенето и други типове извършения, ежедневните действия у дома усъвършенстват кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Освен това оказват помощ за поддържане на обикновено тегло, като всичко това способства за здравето на сърцето, изяснява Стив Нгуен, който е измежду създателите на изследването.

За задачите на проучването повече от 5400 доброволки една седмица са носели особено устройство, с което се наблюдава какъв брой време прекарват в седнало състояние, даже в транспортно средство, стоят неподвижно, вземат участие в ежедневни действия (обличане, подготвяне на храна или градинарство), вървят или тичат. Компютърни логаритми са помогнали на откривателите да класифицират получените данни.

Жените са били на възраст сред 63 до 97 години и не са имали кардиологични болести при започването на проучването. Данни са събирани към 6,5 години, през които 616 участнички са диагностицирани със сърдечно-съдови заболяване, а 331 са умряли вследствие на подобен проблем.

Дамите, които прекарват повече време в изправено състояние и придвижване , са по-малко склонни да развият сърдечно заболяване и/или да умрат от него, демонстрират резултатите.

Колкото повече стоите прави, толкоз по-големи са изгодите, безапелационни са създателите на проучването.

Средно дамите в изследването към 3,2 часа на ден осъществяваха двигателна интензивност и 9,6 часа бяха в седнало състояние, споделя Андреа Лакроа, която е съавтор на изследването. От секундата, в която краката допрян пода заран,  до връщането в леглото вечерта, всичко се брои.

" Помислете за всички неща, които обичате да вършите и са свързани с придвижване - правете повече от тях ", поучава Нгуен.

Градинарството или домакинската работа обаче не са безусловно сурогат на по-енергични форми на извършения, показва той. 

Данните от проучването са оповестени онлайн в Списанието на Американската асоциация по сърдечни болести.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР