Ежедневен информационен бюлетин за качеството на атмосферния въздух ще предоставят

...
Ежедневен информационен бюлетин за качеството на атмосферния въздух ще предоставят
Коментари Харесай

МОСВ започва да издава ежедневен бюлетин за качеството на въздуха

Ежедневен информативен бюлетин за качеството на атмосферния въздух ще дават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), оповестиха от ведомството на Емил Димитров.

В бюлетина ще бъдат оповестени данни от Националната система за мониторинг на околната среда. Първото му издание е на 20 февруари, откакто в края на януари стартира работа обновеният Национален координационен център в Министерство на околната среда и водите . Той обгръща и контрола върху замърсяването на въздуха. От май предходната година на уеб страницата на министерството се разгласяват и всекидневен и месечен информативен бюлетин за положението на водите .
 София още веднъж осъмна с замърсен въздух
София още веднъж осъмна с замърсен въздух

Най-мръсен е въздихът в кварталите " Разсадника ", " Красна поляна " и " Орландовци "

Националната система за мониторинг на околната среда прави оценка качеството на атмосферния въздух (КАВ) на територията на страната, която е разграничена на 6 региона за оценка и ръководство.

Националната система на екоминистерството за мониторинг на качеството на атмосферния въздух има 48 стационарни пункта. В страната има 9 пункта с ръчно пробонабиране и следващ лабораторен разбор , а автоматизираните измервателни станции (АИС) са 30.

Пет са автоматизираните ДОАС системи (на правилото на диференциална оптична атомноабсорбционна спектроскопия ). Те са в градовете Свищов, Никопол, Силистра, Бургас и в с. Ръжена (област Ст. Загора) .
 Замърсяването на въздуха доста покачва риска от неплодородие
Замърсяването на въздуха доста покачва риска от неплодородие

Това е открил анализът на 18 000 двойки в Китай

Националната система разполага и с четири автоматизирани измервателни станции за мониторинг на КАВ в горски екосистеми (Комплексна фонова станция КФС " Рожен ", " Юндола ", " Витиня " и " Старо Оряхово " ).

От националната автоматизирана система за надзор на КАВ всекидневно се мерят концентрациите на фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5), серен диоксид, азотен диоксид/азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен, олово, кадмий, никел, арсен, полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).

Допълнително, съгласно характера и източниците на излъчвания, в обособени региони от територията на страната се мерят и характерни субстанции: фенол, амоняк, толуол, ксилол, стирол, серовъглерод, сероводород, метан и неметанови въглеводороди, както и някои други характерни замърсители .
 Нова мобилна станция мери въздуха на София на 5 секунди
Нова мобилна станция мери въздуха на София на 5 секунди

Тя ще работи 24 часа

Всички автоматизирани измервателни станции в системата на Министерство на околната среда и водите работят в непрестанен режим на работа (24 часа), като данните за качеството на атмосферния въздух от тях постъпват в действително време в съответните районни диспечерски пунктове в Регионална инспекция за опазване на околната среда и в централния диспечерски пункт в Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) в София, където е ситуирана Националната база данни за КАВ.

Целта на оповестените бюлетини е те да могат да се употребяват от медиите и жителите за повишение информираността им посредством необятно показване пред обществеността на справедливи данни за качеството на атмосферния въздух на територията на страната. Достъпът до бюлетините е от основната страница на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите на следния адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/byuletini-na-nkc-kum-mosv/vuzduh/
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР