Ехото от поредната бурна футболната есен още не е заглъхнало.

...
Ехото от поредната бурна футболната есен още не е заглъхнало.
Коментари Харесай

Никога шансовете на Левски за трофей не са били по-малки

Ехото от следващата бурна футболната есен още не е заглъхнало. Подновяването на шампионата е доста надалеч, само че все пак би трябвало да се гледа напред в бъдещето. Просто тъй като предишното към този момент не може да се промени, а единствено да се научат уроците от него. Специално за Левски есента никога не беше блестяща. Най-мекото определение, което можем да използваме, може би е спорна. Позитивизмът продължава да доминира на " Герена ", което е хубаво, несъмнено. Вярно е, че в клубната философия, както и в мисленето съответно на " сините " почитатели, резултатите в никакъв случай не са били най-важното. Вярно е и това, че пътят, по който е поел клубът, наподобява безалтернативен и не трябва да се шава настрана от него. Това пък прави доверието към цялото управление, само че най-много треньорското в лицето на Станимир Стоилов, съвсем безгранично.

Извън всички тези нюанси обаче има и нещо несъмнено. И то е, че Левски към този момент отпадна от шампионата за Купата на България. Изостанал е безнадеждно и в битката за шампионската купа. В шампионата дистанцията от лидера ЦСКА е 14 точки. Така възможностите за първото място към днешна дата са единствено теоретични. Впрочем много е шокиращо, че този ЦСКА, който в доста мачове не беше безапелационен, е толкоз доста пред този Левски, който се развива и играе добре. Шокът от тази огромна отдалеченост става още по-голям като се има поради, че " сините " победиха с 2:0 в единствения конфликт сред двата тима от началото на сезона.

Справка в статистиката демонстрира, че толкоз безнадеждно за Левски и на двата фронта не е било в никакъв случай по това време на годината.

Историята помни единствено още четири сезона, в които още преди Коледа отборът беше изнемощял от шампионата за Купата, а беше и доста надалеч от първото място в състезание. И в четирите случая дистанцията до върха беше пo-малка от сегашната.

За първи път това стана през сезон 2009/10. Левски почна доста едва с треньор Ратко Достанич, а след това и с Георги Иванов. През декември " сините " завършиха и с Купата, откакто бяха ритуално посечени от съдията Станислав Ставров. Той рано ги остави с човек по-малко на " Тича " против Черно море. Въпреки това с десетима на терена " сините " изравниха, а в края на полувремето и поведоха, откакто домакините си вкараха смешен автогол. Вратарят Илко Пиргов и Николай Домакинов се сблъскаха и си бутнаха топката във вратата без в близост да има състезател на Левски. Ставров даде някакво мислено нарушаване и анулира гола. А за митинг изгони и Христо Йовов от " сините ", който нахлу от аварийна пейка, с цел да му желае пояснение. В последна сметка Черно море победи с 4:1 с огромното подпомагане на основния рефер. След този мач почитателите на Левски направиха митинг пред БФС, който докара до промяна на цялата съдийска комисия, само че резултатът нямаше по какъв начин да се промени. В шампионата " сините " изоставаха на 9 точки от лидера и бъдещия първенец Литекс, а напролет се отдалечиха още повече от него.

В края на 2015-а Левски загуби по идиотски метод от Литекс на четвъртфиналите за Купата в Ловеч. Редовното време приключи 0:0, а от 65-ата минута " оранжевите " останаха с 10 души. С един по-малко на терена в продълженията те вкараха 3 гола и завоюваха с 3:0. Три дни по-късно пък при 1:0 за ловчанлии, те напуснаха терена в турнирния мач на " Герена ", гневни от съдийството, в последна сметка дуелът бе анулиран, а Литекс - изваден от групата. Класирането се пренареди, Левски от равни точки с Лудогорец, внезапно изостана със 7 и интригата за купата завърши. Окончателно това стана в първия пролетен кръг, когато Лудогорец победи Левски в Разград с 2:1 и избяга с 10 пункта напред. И тогава обаче ситуацията не бе по-тежко занапред - най-малко като резултати.

През сезон 2016/17 Левски стартира добре шампионата под управлението на Люпко Петрович, който сензационно си потегли преди един домашен мач против Берое. При наследника му - Елин Топузаков - играта и резултатите се утежниха, а още на осминафиналите " сините " отпаднаха за Купата. Това стана на " Герена " със загуба от Черно море с 2:3 след продължения. Треньор на " моряците " бе Георги Иванов-Гонзо. " Сините " направиха куп пропуски и се мъчиха до последно да изравнят, само че това не стана. Последният им късмет трябваше да бъде един корнер в 120-ата минута, само че съдията Волен Чинков не им даде да го изпълнят. В шампионата през зимата разликата с Лудогорец бе 7 точки, само че за купа никой не говореше, а и нямаше никакви предпоставки.

Силно стартира Левски и през 2018/19 със Славиша Стоянович. В края на есента обаче спука гуми. Първо отпадна неуместно от Черно море на " Тича " за Купата след 2:2 и дузпи. Преди Коледа разликата стана 10 точки, като по тази причина способства още една загуба на " Тича " с 0:1 в шампионата, където паднаха и жертви - тежко контузен бе един от асовете на отбора Холмар Ейолфсон.

И през тази пролет не се чака да стане някакво знамение в шампионата. Станимир Стоилов пък сподели, че от идващия сезон Левски ще стане хегемон. Никога обаче " сините " не са стигали до сходно равнище, когато година преди да започва обявената доминация, те са били толкоз зле като резултати, колкото са сега.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР