Египетското външно министерство изрично предупреди Израел да не предприема сухопътна

...
Египетското външно министерство изрично предупреди Израел да не предприема сухопътна
Коментари Харесай

Египет изпрати танковете на границата с Газа и предупреди Нетаняху да се спре

Египетското външно министерство категорично предизвести Израел да не подхваща сухопътна военна интервенция в южния град Рафа в Ивицата Газа, покрай египетската граница. По-рано армията изпрати 40 танка, с цел да укрепи границата.

" Последиците ще са извънредно съществени ", се споделя в позицията на външното министерство.

Това става дни откакто Съединени американски щати показаха голямото си безпокойствие от идната интервенция и рисковете за цивилните.

Вашингтон не счита да поддържа интервенция в Рафа, в случай че няма явен проект за предпазването им.

В Рафа са се подслонили над 1.3 млн. палестинци, които бягат от израелските бомбардировки и сухопътна интервенция след 7 октомври, когато " Хамас " атакува Южен Израел.

Кайро приканва всички интернационалните и районни организации да създадат всичко допустимо да се избегне офанзивата против Рафа и да засилят натиска над Израел. 

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели тази седмица, че е наредил да се сформира проект за навлизане в Рафа, където има четири батальона на " Хамас " и където армията счита, че се укрива управлението на придвижването. Той сподели, че се работи и по проект за извеждане на цивилните от града. Според израелския " Канал 12 " Нетаняху е декларирал пред военния кабинет, че Тел Авив разполага с месец за интервенцията в Рафа, поради световния напън.

Египет в това време е усилил натиска и върху " Хамас ", с предизвестие, че придвижването разполага с две седмици за постигане на договорка за освоождаване на заложниците против дълга пауза в сраженията, преди офанзивата да стартира. Това става преди нови диалози в Кайро за бъдещата договорка, по която към момента има доста различия. В разискванията в египетската столица се чака да се включат представители на Израел, Катар и Съединените щати.

Египет е първата арабска страна, сключила дипломатически връзки с Израел преди 40 години. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР