Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че възможността за

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че възможността за
Коментари Харесай

Синайският полуостров и страхът на Египет: Сблъсъкът между „Хамас“ и Израел роди нов проблем за Кайро

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че опцията за насилственото разселване на палестинците от линията Газа към Синайския полуостров, предава Ройтерс.

Според него по този начин полуостровът в Египет ще се трансформира в „ база за офанзиви против Израел “. Изказването му бе по време на взаимна конференция с канцлера на Германия Олаф Шолц .

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси Снимка: Istock/Reuters

На границата сред египетския Синайски полуостров и линията Газа е единствения граничен пункт „ Рафа “, който не се управлява от Израел.

Бомбардировките в линията Газа породиха опасения в Кайро, че милиони палестинци ще се насочат на юг към Синай.

Граничния пункт при Рафа сред Египет и линията Газа Снимка: Istock/Reuters

Стратегическият Синай

Полуостровът става част от Египет през 1906 година, когато Високата врата го трансферира. Тогава Египет се управлява от Британската империя. Линията край Рафа се трансформира в северна граница на Египет, която остава по този начин и до през днешния ден.

Карта на Синайския полуостров Снимка: Istock/Reuters

Изграждането на Суецкия канал и национализирането му трансформира Синайски полуостров в стратегически значим за него. Египет губи територията след войните с Израел, само че през 1979 година двете страни подписват кротичък контракт, с който Израел се съгласява да се отдръпна.

Синайския полуостров Снимка: Istock/Reuters

Притесненията на Египет

Красивите гледки в Синайския полуостров притеглят голям брой туристи, само че след началото новия век в региона се ускорява радикализацията. След 2011 година терористичната организация „ Ислямска страна “ основава собствен клон в Синайски полуостров, като египетската войска от време на време организира контратерористични интервенции. Смята се, че през 2021 година Египет съумява да ликвидира лидера им.

Нестабилността в Синайския полуостров води до терзанието на Кайро от настаняването на палестински бежанци там.

Докато главните стълкновение с „ Хамас “ са на юг, от север „ Хизбула “, също насочи ракетни удари против Израел

Президентът Сиси разгласи, че египетският народ ще „ излезе и ще стачкува с милиони, в случай че бъде свикан да го направи “ против всяко изселване на жителите на линията Газа към Синай.

„ Ивицата Газа на процедура е под израелски надзор. Палестинците могат да бъдат преместени в израелската пустиня Негев, до момента в който се оправят с екстремистите “, добави той.

„ Обсъжда се северната част на Синайския полуостров да бъде за палестинците, а Египет да получи част от пустинята Негев, която е в южната част на страната Израел. Това наподобява малко евентуално, само че се върти сега. Според мен там се договаря “, сподели арабистът проф. Владимир Чуков в bTV Новините.

„ Египет е ключът. Дали ще се съгласят да отворят граничния пункт и да пуснат палестинците в Египет. Властта в Кайро сега отхвърля и приканва палестинците да пази линията Газа и палестинската идея “, добави той.

Палестинци чакат на граничния пункт Рафа с Египет Снимка: Istock/Reuters

На фона на изявленията за Синай хиляди палестинци са на граничния пункт Рафа сред линията Газа и Египет, виждайки прекосяването оттова като опция за избавление и бъдеще.

Всичко за спора в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж:

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР