Египетските власти задържаха заподозрени за създаването на фалшива гробница, с

...
Египетските власти задържаха заподозрени за създаването на фалшива гробница, с
Коментари Харесай

Задържаха заподозрени, създали фалшива гробница, за да подмамват трафиканти на антики

Египетските управляващи задържаха обвинени за основаването на подправена гробница, с която да подмамват трафиканти на антики, заяви онлайн изданието на списание " Иджипт тудей ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Първоначално полицейски патрул забелязал подозрителна група мъже в пустинна околност край историческия град Ел Хайба. Служителите на реда претърсили региона и разкрили предмети, изглеждащи като древноегипетски скулптури наоколо до двуметров отвор, затворен с железна врата. 

Оказало се, че зад вратата има шахта, която води към крипта, състояща се от три погребални камери. В подземното помещение полицията намерила още скулптури. 

Експертиза на комисия от Министерството на туризма и паметниците на културата потвърдила, че гробницата и надписите в нея, както и статуите са основани неотдавна, а не са от времето на Древен Египет. Според следствието задачата на фалшификаторите е била да притеглят и мамят трафиканти на антики. 

Намиращият се на 178 километра южно от столицата Кайро град Ел Хайба в предишното е бил значима гранична цитадела на тиванския регион. Бени Суеф е дом на голям брой археологически обекти от разнообразни фараонски династии. През 2018 година управляващите в региона конфискуваха огромна сбирка от антични артефакти, притежавана от двама трафиканти на антики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР