Египетските власти обявиха, че пускат в обращение пластмасови банкноти в

...
Египетските власти обявиха, че пускат в обращение пластмасови банкноти в
Коментари Харесай

Египет преминава към екологични банкноти

Египетските управляващи оповестиха, че пускат в обращение пластмасови банкноти при започване на ноември, заяви в. " Ал Ахрам ". Още през 2019 година централната банка на страната съобщи желанието си през 2020 година да стартира да отпечатва банкноти от полимерен материал в новоизградената печатница в новата административна столица, написа Българска телеграфна агенция.

Заради коронавирус пандемията обаче, въвеждането на екологичните пари се забави. Първите, които ще навлязат, ще бъдат от 10 и 20 египетски паунда (съответно сред 1,05 и 2,10 български лева), като „ старите “ хартиени банкноти към момента остават на пазара. Стъпката е част от поетия ангажимент на Египет да изпълни изискванията, сложени на Парижкото съглашение за климата.

Думата „ пластмасови “  обаче провокира възмущение на фона на наклонността за прекосяване към устойчиви артикули. Обяснението е, че полимерните банкноти са водоустойчиви, имат по-дълъг живот от хартиените и са екологични. Твърди се, че в производството им се влагат по-малко материали. Според изследване на Банката на Англия, те могат да усилят в допълнение живота си, като бъдат рециклирани и се употребяват в изработката на други артикули. Прогнозира се понижаване на фалшификатите, защото задачата с подправянето става по-трудна.

Подобни банкноти не са скорошна оригиналност - за първи път са произведени през 1988-а от Австралия. А понастоящем са в обращение в над 30 страни, измежду които Румъния, Чили, Канада, Виетнам и други

 
Ритуалите за хубост на една египтянка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР