Египетски съд даде 6-месечна присъда на критика на правителството Хишам Касем

...
Египетски съд осъди политическия активист Хишам Касем на шест месеца
Коментари Харесай

Египетски съд осъди политическия активист Хишам Касем на шест месеца затвор по обвинения, произтичащи от онлайн спор с бивш министър и опозиционер.

Присъдата от събота подлежи на обжалване пред по-висш съд. Случаят предизвика осъждане от групи за защита на правата и поднови световното внимание към лошото състояние на правата на човека в Египет.

Хишам Касем, който е водещ служител на Free Current, коалиция от предимно либерални партии, беше осъден за клевета, оклеветяване и словесно нападение срещу полицейски служител, според Хосам Бахгат, ръководител на Египетската инициатива за лични права, който представлява Касем пред съда.

Бахгат каза, че съдът в Кайро също е глобил Касем с 20 000 египетски лири (приблизително 647 долара).


Касем, който в продължение на десетилетия управляваше поредица от новинарски издания, които помогнаха да се поддържат живи джобове на независима, свободна преса в страната, беше арестуван през август, след като преследвачи го разпитаха по обвинения, повдигнати срещу него от Камал Абу Ейта, бивш министър на труда .

Първоначално преследвачите наредиха освобождаването на Касем при условие, че плати гаранция от 5000 египетски лири (161 долара). Но Касем отказа да плати и беше отведен в полицейски участък в Кайро, където се твърди, че е нападнал вербално полицаи.

Касем и адвокатите му отхвърлиха обвиненията.

Базираната в Лондон Amnesty International в четвъртък призова египетските власти „незабавно да освободят“ Касем, заявявайки, че той е бил „произволно задържан“.

„Съдебното преследване на Хишам Касем просто за публикуване на критични съобщения онлайн е сигнал, че безмилостната кампания на египетските власти за заглушаване на мирните критици и наказване на несъгласието… продължава с пълна сила“, каза Филип Лутър, директор по изследванията и застъпничеството на Amnesty в региона.

Продължава репресия

Египет води широкомащабни репресии срещу несъгласието през последното десетилетие, хвърляйки в затвора хиляди хора. Повечето от задържаните са поддръжници на бившия президент Мохамед Морси. Репресиите обаче са насочени и към видни светски активисти.

Положението с човешките права в Египет беше обект на все по-голямо международно наблюдение преди президентските избори, насрочени за февруари. Правителството се опитва да избели имиджа си, но арестите на Касъм и други активисти се оказаха удар върху 18-месечните усилия.

През последните месеци Египет допусна известни критики към своите политики на фона на обезсърчаваща икономическа криза и нарастващи призиви за политически реформи преди президентските избори през 2024 г.

Правителството стартира форум за диалог с опозиционни партии и правозащитници, за да подобри своето досие в областта на човешките права и да предостави препоръки на правителството как да се справи с многобройните си кризи.

Правителството също така помилва много високопоставени задържани през последните месеци. Главен сред тях е Патрик Заки, водещ защитник на човешките права, и Ахмед Дума, един от египетските активисти зад антиправителствения бунт през 2011 г., който беше част от Арабската пролет.

Съединените щати наскоро одобриха по-голямата част от военната помощ за Египет въпреки постоянната загриженост за човешките права, каза Държавният департамент на САЩ, подчертавайки, че Кайро е помогнал в няколко горещи точки.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch (HRW) в петък заяви, че този ход „пренебрегва продължаващите репресивни политики на египетското правителство“.

„Американските служители създават фалшив избор между националната сигурност и човешките права“, каза Никол Видерсхайм, заместник-директор на HRW във Вашингтон.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР