Египетски археолози откриха повече от 20 древни саркофага в близост

...
Египетски археолози откриха повече от 20 древни саркофага в близост
Коментари Харесай

Египетски археолози откриха над 20 саркофага до Луксор

Египетски археолози откриха повече от 20 антични саркофага наоколо до египетския град Луксор, оповестява министерство за антиките на страната, представено от БиБиСи.

Украсите с ярки цветове към момента се виждат, открити са в некропола на Тебес, Асасиф, на западния бряг на река Нил. Министерството дефинира откритието като " едно от най-големите и най-важните " през последните години.

Повечето от гробниците в Асасиф, покрай Долината на царете, са от късния интервал (664-332 н.е.) на античен Египет.

Съществуват обаче и гробници от по-ранната 18-та династия (1550-1292 г.пр.Хр.), която е първата от Новото царство и включва известните фараони Ахмозе, Хатшепсут, Тутмос III, Аменхотеп III, Ехнатон и Тутанкамон.

Миналата седмица министерството за антики разгласи, че археолозите са разкрили антична " индустриална зона " в Долината на маймуните в Луксор.

Районът включва " къщи за предпазване и разчистване на погребални мебели, с доста грънци, датирани от 18-та династия ", се споделя в известието. " Индустриалната зона " е употребена в миналото за произвеждане на декоративни предмети, мебели и керамични произведения за царски гробници.

Съставена е от 30 работилници и огромна пещ.
" Всяка работилница има друга цел ", изяснява пред СиЕнЕн археологът Заки Хавас, който управлява разкопките. " Някои са употребявани за грънчарство, други за производството на златни артефакти, а други за производството на мебели. "

На място, което е на към 75 метра надолу по долината, екипът на Хавас намира инкрустирани мъниста, сребърни пръстени и златно фолио - предмети, които нормално се употребяват за декорация на дървените саркофази на античните благородници в Египет, сподели той.

Някои от артефактите изобразяват крилата на Хор, провидение, обвързвано със гибелта и възкресението.

" Досега всичко, което знаехме за (Луксор), идваше от самите гробници, само че това ново изобретение ще ни разреши да хвърлим светлина върху инструментите и техниките, употребявани за производството на царските ковчези и мебелите, сложени в гробниците. "

Според Хавас откритието отбелязва за първи път, че в античен Египет са разкрити работилници, изработващи погребални орнаменти в " промишлен мащаб ".

Той добавя, че мястото на разкопките ще даде спомагателен взор и върху живота на служащите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР