Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел

...
Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел
Коментари Харесай

Археолози откриха гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама

Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама в Северен Синай , заяви Министерството на туризма и паметниците на културата. Изследователите са намерили остатъци на постройки от кирпичени тухли и каменни блокове от мрамор.

Тел ел Фарама , чието антично име е Пелузий , е бил един от най-важните градове в най-източната част на делтата на Нил . Намира се на 30 километра югоизточно от днешния град Порт Саид , където от Средиземно море се влиза в Суецкия канал .

Първите археологически разкопки в Тел ел Фарама стартират през 1910 година под управлението на френския египтолог Жан Кледа . Той открива каменни блокове с надписи, които удостоверяват съществуването на храм в региона, само че по този начин и не съумява да откри самия храм.

Едва предишния месец, над 100 години по-късно, екип от египетски археолози се натъква на блокове от червен гранит от входната врата на храма на Зевс Касий .

Смята се, че името " Касий " идва от планината Касий ( Джебел ал Акра ) в Сирия , която е била място за поклонение пред древногръцкия господ на небето, гръмотевиците и светкавиците.

В момента се прави изследване с фотограметрия, с цел да се научи повече за структурата и архитектурата на новооткрития храм.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР