Eфективността на Спутник V е 91,6 %, пише списание The

...
Eфективността на Спутник V е 91,6 %, пише списание The
Коментари Харесай

Спутник V - с 91,6 процента ефективност

Eфективността на " Спутник V " е 91,6 %, написа списание " The Lancet ". Вече над 50 страни са поискали да купят общо 1,2 милиарда дози, само че към този момент Русия не може ги да обезпечи сама - по тази причина разчита на производството в чужбина.

Във имунизираната група, включваща 14 964 участници, 16 души развили знаменателен Ковид-19, а в по-малката плацебо група, състояща се от 4902-ма пациенти, се разболели 62-ма души, оповестяват откривателите. До тежки странични резултати се е стигнало при 0,2 на 100 от участниците в главната група и при 0,4 на 100 в плацебо групата. Най-честите нежелани резултати са били леки грипоподобни признаци, болки на мястото на инжекцията, както и краткотрайна изнемощялост и безсилие. Имало е и четири смъртни случая, от които обаче нито един не може да бъде обвързван с имунизацията.

Проучването демонстрира, че множеството от 324-мата имунизирани, подбрани на инцидентен принцип от цялата група, са развили както антитела, по този начин и имунен отговор в така наречен т-клетки. Случаят не е подобен единствено при шестима от участниците, само че е допустимо това да се дължи на тяхната преклонна възраст или други самостоятелни особености.

Друг значим резултат от проучването е, че успеваемостта на имунизацията при пациентите над 60 години също е доста висока - 91,8 %. Това опровергава изказванията, че успеваемостта на имунизацията понижава с повишаването на възрастта.

Нови фабрики, ваксина лайт и мощности в чужбина

Междувременно в Русия обмислят по какъв начин да усилят производството на имунизацията. За момента тя се създава в седем предприятия в Москва, Санкт Петербург, Башкирия и във Владимирска област, само че се възнамеряват нови индустриални мощности. Така да вземем за пример доста очаквания се разпореждат на нов цех на компанията " Р-Фарм ", който би трябвало да се трансформира в главен производител на " Спутник V ". Той трябваше да стартира работа през януари и да създава по 11 милиона дози ваксини на месец. Сега от компанията твърдят, че производството ще стартира през февруари. Пак през този месец се чака да проработи и още един нов цех на " Р-Фарм " в Ярославска област, който би трябвало да създава по осем милиона дози месечно.

В средата на януари в Изследователския център за епидемиология и микробиология " Гамалея ", който създаде съветската ваксина против Ковид-19, започнаха тестванията на опростена версия на препарата - " Спутник Лайт ". Не става дума за напълно нова ваксина, а за първия от общо двата съставния елемент на " Спутник V ". Както декларира ръководителят на центъра " Гамалея " Александър Гинцбург, " Спутник Лайт " подсигурява имунитет за период от три месеца, след което към този момент би трябвало да се инжектира и втората доза.

Досега повече от 50 страни са дали поръчка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от съветската ваксина, сочат данните на Руския фонд за директни вложения РФПИ. Но на този стадий Русия не може да обезпечи даже нужните на страната количества. Затова очакванията са свързани с производството на " Спутник V " в чужбина. Както показват от РФПИ, скоро то може да стартира в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият потенциал в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея - 150 милиона дози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР