Едва връчен мандат за съставяне на правителство и политиците вече

...
Едва връчен мандат за съставяне на правителство и политиците вече
Коментари Харесай

В първия ден на парламента политиците погледнаха към третия мандат

Едва връчен мандат за сформиране на държавно управление и политиците към този момент гледат към третия. 

Това следва от декларациите от името на парламентарно показаните партии, с които стартира новата сесия на Народното събрание.

За третия мандат приказваха всички - от най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, до най-малката - " Български напредък ". И призоваваха за разсъдък.

 

" Третият мандат е спешен, той е ексцентричен и също би трябвало да бъде употребен оптимално добре, с цел да решим политическата рецесия ", сподели Тома Биков от ГЕРБ-СДС. И уточни, че третият мандат би трябвало да бъде конструиран рационално съгласно действителностите, а не съгласно фантазиите и очакванията.

" ПГ на ГЕРБ-СДС бе подготвена на взаимни отстъпки и тя направи взаимни отстъпки. Надявам се, че през тази сесия ще сложим завършек на политическите нововъведения ", сподели още Биков. И посочи, че по време на бюджета се е видяло, че в Народното събрание има болшинство - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България и БВ.

 

По-рано Деница Сачева от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи по Българска национална телевизия, също гледайки към третия мандат, че най-голямата партия би го подкрепила, в случай че го получи Демократична България. Нещо повече - партията на Борисов не слага изискване да взе участие с министри в него.

 

Очевидно всички гледаме към този момент към третия мандат и там е последният късмет, уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Ние бихме го нарекли мандат на разсъдъка, стига страсти. Нека с разсъдък, само че без неприемливи взаимни отстъпки, без подмолни сделки, намерено да се опитаме да сложим завършек на политическата неустойчивост ", пожела тя. " Тази сесия може да върне разсъдъка, да даде непоклатимост и вероятност за България. Може да улесни живота на българските жители и да подсигуряваме националното достолепие на България на интернационалната сцена. Или може да задълбочи рецесиите и да тласне страната в още по-голяма обърканост. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук ", предизвести Нинова.

 

Няма да има опрощение за никого, в случай че се провалим в опита за третия мандат, безапелационен бе ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" Хората ни дават явен знак, че ни дават късмет да продолеем политическата рецесия, която ни води към институционален срив. Демонстрират извънредно самообладание и ние не би трябвало да пропиляваме тази опция ", означи той.

От Движение за права и свободи желаеха антикризисна стратегия. " Всички партии да загърбят политическия нарцисизъм и да седнат на масата на договарянията, с цел да разпишем целите за страната, които ще я изведат от рецесиите ", съобщи Карадайъ.

 

" Време е да погледнем хоризонта на вярата. Да излезем отвън дребните си партийни егоизми и персонални вендети и да погледнем към бъдещето, което България може да има. Няма да има решение на нито една рецесия, без да дадем вяра. Време е за вяра ", съобщи пък ръководителят на " Демократична България " Христо Иванов. Той също имаше поради третия мандат. Според него този парламент би трябвало да излъчи държавно управление, което може да прави промени.

 

Съставянето на държавно управление е главната задача пред Народното събрание. Алтернативата са предварителни избори, уточни водачът на " Български напредък " Стефан Янев. Той призова не да се търсят оправдания, а да се търси метод тази задача да се извърши.

 

Явно никой в Народното събрание не дава късмет на втория мандат, който получи акад. Николай Денков от " Продължаваме промяната ". И може би по тази причина Народното събрание не включи в дневния ред на първия си ден декларацията с управническите цели на Политическа партия. А от партията обявиха, че по поддръжката за тъкмо тази декларация ще съдят ще има ли поддръжка за тяхно държавно управление. И, в случай че не я получат, ще върнат мандата. Засега обаче са си обезпечили единствено поддръжката на Демократична България. От Българска социалистическа партия им отхвърлиха. БВ не са оповестили решението си.

 

Но декларациите от парламентарната естрада приказват недвусмислено - всички гледат към третия мандат.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР