Едва ли някой специалист по психично здраве преди години е

...
Едва ли някой специалист по психично здраве преди години е
Коментари Харесай

Д-р Чакмаков: Вече говорим за предтравматични разстройства и екотревожността е едно от тях

„ Едва ли някой експерт по психологично здраве преди години е предполагал, че ще пристигна време, когато ще се заприказва за предтравматични разстройства, а освен за посттравматични, които са добре познати. Сега сме изправени тъкмо пред този факт “. Това сподели пред БНР доктор Иво Чакмаков, медицински шеф на интернационална фармацевтична компания, която е съорганизатор на огромно изследване по тематиката „ Екотревожност “, показано преди дни в Европейския парламент. Изследването се организира в границите на самодейността Headway, чието начало е сложено през 2017 и се осъществя от Екологичен потенциал и фармакомпанията, като обгръща 27-те страни в Европейски Съюз и Англия.   

Екотревожността, обвързвана с климатичните промени, се трансформира в проблем за психологичното здраве на младежите, сочат изводите в отчета.

37% от запитаните изпитват боязън от климатичните промени и последствията от тях, а екотревожността е част от група нови тревожни разстройства, които се дефинират като „ предтравматични “, акцентира доктор Чакмаков и даде образец: „ Дори естествена лятна стихия може да бъде възприемана като рисково климатично събитие, формиращо обезпокоително положение “.

„ Класическото разбиране за тревожните и депресивните разстройства е, че те съставляват посттравматичен синдром, развиват се след отключващ фактор. Днес към този момент приказваме за предтравматични стресови разстройства, при които става дума за още неслучили се, идни събития “, разясни той.

По думите, му, не е належащо човек да бъде директен очевидец или да е претърпял някакво рисково събитие, задоволителна е осведомителната утоленост, в която живеем, с цел да стартираме да се усещаме по този метод.

„ Съвременният човек живее в положение на поликриза “, акцентира той.

По 54 измерителя за оценка на менталното богатство, които се употребяват в проучването, България се намира в златната среда, осведоми доктор Чакмаков.

Той бе безапелационен, че това е добра изходна позиция, имаме и доста добре готови експерти, само че обезпечаването с финанси за тази сфера остава  възпиращ фактор за намирането на работещи решения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР