Едва ли някога сте чували тези имена.Те са имена на

...
Едва ли някога сте чували тези имена.Те са имена на
Коментари Харесай

Манол Пейков продължава с кампанията за набиране на средства за генератори за Украйна

Едва ли в миналото сте чували тези имена.
Те са имена на села в Украйна, в региона на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Населени са напълно (или съвсем изцяло) с българи – хора, говорещи прелестен античен акцент. Хора, които живеят откъснати от " тялото " на античната татковина, само че я носят в сърцето си.
* * *
Днес получих лист от 39 точки (който, популярност богу, няма нищо общо с вездесъщия " парламентарист " КК), включващ настоящите потребности от генератори в тези села.
Става дума единствено за здания с значими публични функционалности: лечебни заведения, поликлиники, пожарни, учебни заведения, детски градини, предучилищни центрове. И една огромна черква – Спасо-Преображенския събор в Болград.
Общият брой генератори, от които се нуждаят, е 53. (А в идващите няколко дни чакам листата да бъде допълнен с още най-малко двайсетина точки.)
Заявените генератори са релативно скромни като мощ – сред 3 и 18 кВт. По мои приблизителни калкулации, сумата, която ще ни е нужна, с цел да ги купим, е към 150,000 лв..
* * *
Скъпи другари –
За последните двайсет дни (от 26 ноември до днес) с вас успяхме да съберем съвсем 700,000 лв., превърнати в 207 генератора.
В добавка на това досега сме получили и дарения от 20 генератора, което фиксира общия брой на 227.
23 от тях към този момент отпътуваха за Украйна. Ако всичко с превоза е наред, множеството от останалите (които към този момент са съответно адресирани) ще тръгнат преди Коледа.
Средствата, с които разполагаме, и които към момента не сме трансформирали в генератори, са под 30,000 лв.. И не са задоволителни, с цел да задоволим потребностите на българските общности край Болград и Измаил.
Мисля, че това би било един доста значим жест. Тези хора обичат България с цялото си сърце и мислят за нея по този начин, както човек мисли за своя обичан, който е отпътувал далеко – с блян и най-дълбок пиетет.
Уви, България не мисли по този начин за тях – тя (и на първо място българските политици) се сеща за тях единствено като мотив за измама и пердашене в гърдите, само че когато са в същинска потребност, най-често им обръща тил.
* * *
Мисля, че надали ще има по-добър миг от този ние с вас да покажем – освен на нашите политици, само че и на немалкото на брой скептични и изпълнени с цинизъм наши сънародници – разликата сред фасадния национализъм, които вее флагове, крещи с цяло гърло и си татуира Левски на прасеца, и същинския цивилен национализъм.
Пиша това, с цел да разглася н о в а, специфична акция за закупуване на генаратори за украинските села, обитаеми с бесарабски българи.
Целта е да съберем задоволително, с цел да купим генератори за тях още п р е д и Коледа, и да им ги изпратим допустимо най-скоро.
Дарителската ми сметка е напълно същата:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: Генератори за бесарабските села (или просто " генератори за Украйна " )
или Paypal: [email protected]
Благодаря ви за поддръжката. Благодаря ви за доверието. И най-много – благодаря ви за смисъла.
И апелирам ви, споделяйте. Всяко шерване е от о г р о м н а изгода.

 

Манол Пейков Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР