Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един

...
Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един
Коментари Харесай

Радев на прием за 24 май: В йерархията на духа и културата, нито богатството, нито властта са миродавни

" Едва ли има различен празник, който да сплотява цялостен един народ към светлината на просвещението. За мен е чест и наслаждение, след две годишно спиране, още веднъж да бъда хазаин на приема по случай 24 май – Деня на българската писменост, култура и просвета. Този най-светъл и сърдечен за всеки българин празник ". С тези думи президентът Румен Радев стартира тържественото си слово.

" Буквите, езикът, културата, са нашият общ дом. Те са вградени крепко в темелите на българската държавност и еднаквост. Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната задача да бъдем страни на духа. Наш дълг е тази историческа за България задача да се утвърждава и през днешния ден. Това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към отечеството и света, и към бъдните генерации, добави Радев. 

По думите " през днешния ден всички сме единствено българи ".

" В йерархията на духа и културата, нито благосъстоянието, нито властта са миродавни. Тук значимото е благородството на духа. Затова се веселя, че през днешния ден тук са толкоз модерни български будители. 

Навръх 24 май по традиция се организира банкет в Националния исторически музей, на който хазаин е президентът. 

На церемонията участват министър председателят Кирил Петков, министри, някогашни президенти, омбудсманът на Републиката, представители на правосъдната и локалната управляващи, учители, създатели, дейци на културата, военни, депутати и представители на вероизповеданията у нас.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР