Едва ли има човек, който да не знае, че остеопорозата

...
Едва ли има човек, който да не знае, че остеопорозата
Коментари Харесай

58-годишна софиянка: Честно казано изплаших се? Срещнах моя съученичка прегърбена, превита на две и с бастун! Какво е това заболяване?

Едва ли има човек, който да не знае, че остеопорозата е тихият, подъл палач на костите. Първите признаци на болестта нормално се показват в понижаване на растежа и почналото леко прегърбване на болния. Това привеждане на тялото и деформиране на гръбначния дирек стартират заради изтъняване на костните прешлени.

Острият, скърцащ тон, който издават костите при придвижване, ненадейно връхлитащата болежка, тежестта в кръста, усложнението при навеждане или при повдигане на някаква тежест, са сигурните сигнали, че остеопорозата е “захапала” костите ви надалеч преди да сте разбрали, че страдате от това заболяване.

" На петдесет и осем години съм и мога да се похваля, че съм запазила фигурата си стройна. Подвижна и енергична съм и по тази причина и през разум не ми е минавало, че в един миг може да се окаже, че имам остеопороза. Но преди месец срещнах моя съученичка, която не бях виждала от десетина години. Останах изумена. Тя беше прегърбена и към този момент два пъти си беше счупила кост. Имала остеопороза и заради тази причина върви с бастун и превита на две. Честна дума изплаших се. Как се открива това заболяване? Какви са признаците, по които се познава? ", пита в писмо до в. " Доктор " 58-годишна столичанка.

Остеопорозата последователно изяжда костите и това в доста случаи се схваща при някое от счупванията на кост на крайниците. Около 20 % от тях са на бедрената шийка и в множеството случаи се оказват съдбовни за живота на потърпевшия заради последвалите ги медицински компликации, като образуването на кръвни съсиреци или пневмония при залежаването!

Как се открива и лекува остеопорозата, какви количества калции са нужни, с цел да бъде избягнат този призрачен сън четете в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР