Едва ли има човек, който да не е опитвал или

...
Едва ли има човек, който да не е опитвал или
Коментари Харесай

Това са най-странните и извратени десерти в Европа СНИМКИ

Едва ли има човек, който да не е опитвал или най-малко да не е чувал за фамозните френски ягодови тарталети или за италианското шоколадово джелато. Но в някои европейски страни можете да се натъкнете на надалеч по-странни оферти за десерти, написа Euronews, представена от profit.bg.

Ето някои от най-смелите вариации:

Сладолед от сурова херинга
Едно от обичайните ястия в Нидерландия е суровата осолена атлантическа херинга, която се сервира с кисели краставички и ситно наразян кромид лук.

Рецептата датира още от XIV век. През 2016 година обаче една следоледена работилница в Ротердам я издига на напълно ново ниво, като изкарва на пазара сладолед, подготвен от сурова херинга, лук, захар и сметана.

Вкусът, който е нещо приблизително сред солено, кисело и типичния мирис на риба, е толкоз мощен и изострен, че десертът се сервира в доста по-малки дози от нормалните ванилови и ягодови сладоледени изкушения.

Паниран Mars
В Шотландия яденето в обичайното улично заведение за fish and chips (риба и пържени картофи) няма да е пълноценно, в случай че след главното ядене не си поръчате паниран Mars.

Популярното десертно блокче с карамел и крем нуга първо са замразява, с цел да не се разтопи в горещата лой, след което се пържи в елементарна панировка до приемане на златист тен.



Резултатът е въглехидратна бомба, която е хрупкава извън и мека от вътрешната страна. Ако не сте чак толкоз огромен почитател на Mars, можете сполучливо да го замените в рецептата с Twix или Snickers. Резултатите са съвсем същите.

Пудинг от пилешки гърди
Турският десерт тавук гьозу, или пилешки пудинг, се подготвя от варени пилешки гърди. Рецептата идва още от средновековния интервал на Османската империя. Тогава е било нормална процедура в десертите да се включва пилешко месо.

То се сервира със сладостен сос, подготвен от варен ориз, масло, захар и прясно мляко, фалшифициран с канела, ванилия или бадеми. Ако не присъстваше в името на ястието, пилешкото месо може даже да не се усети на усет.

То се употребява единствено с цел да придаде на сладкиша плътната консистенция, по-подходяща за консумация с вилица, в сравнение с с лъжица.

Панирани листа от лимоново дърво
В Югоизточна Испания, където цитрусовите плодове са в обилие, нито една част от лимоновото дърво не остава неизползвана.

Рецептата за този необикновен десерт идва още от ислямския интервал на Мурсия, когато всяка пролет младите листа на лимоновите дръвчета, които локалните назовават "папарахотес ", се откъсват, покриват се с поддсладено брашно и се пържат в зехтин.

Сервират се поръсени със захар и канела.
Интересното е, че потреблението на това сладко прелъщение изисква известни умения.

Самото листо не се яде, защото даже и след топлинна обработка е извънредно кисело. Испанците откъсват с пръсти единствено панировката, която е напоена със свежите сокове на растението.

Пудинг със свинска мехлем
Рецептата на сладкия пудинг със свинска мехлем се ражда в предградията на португалския град Брага. Десертът прилича крем карамел и се прави от яйчени жълтъци, захар, портвайн и свинска мехлем.



Португалското име на кулинарното прелъщение Pudim Abade de Priscos идва от неговия основател - абата на Прискос, който е известна фигура в религиозния свят, само че също по този начин и разпален готвач.

Той е първият, който сервирал десерта на португалските аристократи в края на XIX век. Днес той се предлага в множеството пекарни и кафенета в Португалия.

Сладкиш сакотис
Литовският сладкиш сакотис наподобява на нещо приблизително сред великански шиш кебап и коледна елха. Приготвя се от течно тесто, което се излива върху въртящо се чеверме на открит огън.

По този метод се реализират присъщите "шипове ", които наподобяват клоните на иглолистно дърво. Германия, Унгария и Полша също имат своите разновидности на този десерт, само че в Литва той наподобява най-впечатляващо.

За някои специфични събития височината му може да доближи до три метра.

Обикновено сакотис се подготвя за огромните християнски празници, като Коледа и Великден, както и на сватбени тържества. Освен елементарната тестена версия, се сервира и със заливка от течен шоколад или сушени плодове.

Пудинг от водорасли
По крайбрежието на Ирландия водораслите, които локалните назовават карагийн (или в превод от галски - дребна скала), се срещат в обилие. Местните готвачи ги употребяват като натурален желиращ сътрудник.

Когато се потопят в гореща вода, те могат да сгъстяват супи, десерти и бульони.



Една от най-известните предписания с карагрийн обаче е кремообразният пудинг, който се подготвя с мляко, яйца и водорасли, подправени с ванилия, шоколад, мед или плодове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР