Едва ден след визитата на държавния секретар на САЩ Антъни

...
Едва ден след визитата на държавния секретар на САЩ Антъни
Коментари Харесай

„Абсурдна провокация“: Джо Байдън нарече Си Дзинпин „диктатор“ 

Едва ден след визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Китай – пристигнала в опита за стопляне на мощно обтегнатите връзки сред двете страни – американският президент Джо Байдън изненадващо назова сътрудника си Си Дзинпин „ деспот “. Пекин побърза да отвърне на словесния удар, определяйки изявлението като „ неуместна провокация “.

Ескалацията на напрежението идва, откакто тази седмица – първото за външен министър на Съединените щати от 2018 година насам, целящо да възстановява връзката сред двете най-големи стопански системи в света. Според Китай връзките със Съединени американски щати са на най-ниската си точка от установяването на публични дипломатически връзки.

Байдън обаче съобщи, че Си е бил доста обезпокоен от свалянето на хипотетичния китайски шпионски балон над въздушното пространство на Съединени американски щати при започване на тази година. Личнията му коментар за китайския водач пристигна, откакто ден по-рано Блинкън съобщи, че тази глава би трябвало да бъде затворена.

„ Причината, заради която Си Дзинпин се разстрои доста около свалянето на този балон, претрупан с шпионско съоръжение, бе, че той не знаеше, че е там “, сподели Байдън.

„ Това е огромен позор за диктаторите – да не знаят какво се е случило. Това (балонът) не е трябвало да е там, където е беше. Беше се отклонил от курса “, добави американският президент.

Си се трансформира в най-влиятелния водач на Китай след Мао Дзедун, откакто си обезпечи невиждан трети мандат като президент през март и началник на Комунистическата партия през октомври.

Според Байдън Китай „ има действителни стопански компликации “.

Говорител на китайското външно министерство съобщи, че забележките на Байдън са „ извънредно неуместни “ и „ безотговорни “.

Изразявайки мощното неодобрение на Китай, представителят на външното министерство Мао Нинг съобщи, че мненията на Байдън съществено нарушават обстоятелствата, дипломатическия протокол и политическото достолепие на Китай.

„ Те са открита политическа провокация “, съобщи тя на конференция.

Запитана до каква степен Си е бил наясно къде се намира на балона, Мао повтори предходното пояснение на Китай – че прекосяването му през въздушното пространство на Съединени американски щати е било непреднамерено и породено от условия отвън неговия надзор.

У Синбо, шеф на Центъра за американски проучвания към университета „ Фудан “ в Шанхай, разяснява пред Reuters, че „ мненията на Байдън са доста разрушителни и нездравословни “. Все отново забележките му може да не унищожат изцяло постигнатото от Блинкен по време на визитата му в Китай.

На срещата си в понеделник Блинкен и Си се договориха да овладеят острото съревнование сред Вашингтон и Пекин, с цел да не се стигне до спор. Съществен пробив не реализиран, само че бе стихотворец ангажимент за още визити на американски публични лица през идващите седмици и месеци.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР