Едва 8 от 100 пловдивчани са доволни от това как

...
Едва 8 от 100 пловдивчани са доволни от това как
Коментари Харесай

Пловдивчани недоволни от чистотата на града, искат повече поддръжка в квартвалите

Едва 8 от 100 пловдивчани са удовлетворени от това по какъв начин Общината се грижи за чистотата на града под тепетата. Анкета на TrafficNews сочи, че жителите на Пловдив, другояче заел четвърто място в Топ Европейски туристически дестинации, не го намират за добре поддържан и привлекателен във вътрешните си елементи.

Като съществена причина за мръсотията обаче се показва още един фактор, с който полисите се сблъскват в последните години - засилената строителна активност и даже презастрояването на градската среда. Те, от своя страна, довеждат до неизбежно замърсяване, считат пловдивчани. Тази позиция се заема от близо 40 на 100 от запитаните, които декларират, че градът на седемте тепета е нечист от утежнително високия брой на строителни обекти.

От друга страна, като още един провинен за незадоволително положителната поддръжка на някогашната столица на културата пловдивчани сочат Общината. По-конкретно, от отговорите им излиза наяве, че от Оперативна програма „ Чистота “ не метат и мият задоволително постоянно. Тази позиция се споделя от всеки трети, взел участие в анкетата, съгласно който освежаването на по-малки или вътрешноквартални улици би трябвало да се случва постоянно.

Вредител на чистия Пловдив се оказва и дребният брой на контейнери, пръснати из града. Близко до мисълта е, че точно първата причина – мощното застрояване и пренаселеността, оказва помощ 21% от интервюираните да посочат това. Или както е споделил Мечо Пух – колкото повече, толкоз повече.

Според заелите това мнение, въпросът може да бъде оправен единствено с инсталирането на още контейнери за боклук в кварталите. Това на процедура не е неприятна концепция, само че за същото се изисква и по-често сметоизвозване, което единствено по себе си ще коства на общинското дружество спомагателен запас.

Припомняме, че съгласно новите план-сметки на Общината бюджетът за поддръжка на чистотата скача, без това да е се отразява на таксите за жители. За 2022 година ще се похарчат към 46, 4 милиона лв., с цел да бъде Пловдив по-приветлив.

Заделиха се повече пари за обезпечаване на близо 600 съдове– контейнери, кофи и други, за общо 200 000 лева Още 12, 4 милиона лева ще бъдат усвоени за сметосъбиране и сметоизвозване.

23 млн. лева ще се харчат за разчистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии от обитаемоте места, поддържане на дъждоприемните шахти. Пари ще отидат и за прехрана на ОП-тата „ Чистота “, „ Градини и паркове “ и „ Траурна активност “.

С това бюджета на предприятията, виновни за подреден Пловдив, пораства с почти 3 млн. лева съпоставено с 2021 година Да забележим дали това ще даде нужното отражение върху по този начин стремежи от пловдивчани чист град.

Но преди да затворим тематиката, дано си напомним, че с цел да продължи Пловдив да носи духа на Европейска столица на културата, сме виновни и ние! Пазете го!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР