Еднополовите двойки в Естония вече могат официално да сключват брак

...
Еднополовите двойки в Естония вече могат официално да сключват брак
Коментари Харесай

Естония стана първата бивша съветска република, узаконила еднополовите бракове

Еднополовите двойки в Естония към този момент могат публично да подписват брак и по този начин балтийската страна се доближава до скандинавските ѝ съседи. Законът влезе в действие на 1 януари, като еднополовите двойки могат да записват своите заявки за брак онлайн от Нова година, предава Българска национална телевизия.

Първите заявки ще бъдат обработени и заверени на 2 февруари, като нормално обработката на заявките лишава от 1 до 6 месеца.

Естония стана първата някогашна руска страна, която узакони хомосексуалните бракове, когато през юни Народното събрание на Естония гласоподава в поддръжка на равенството сред половете.

Мнозинство от 55 депутати гласоподава за изменение на Семейния закон, а 34 депутати гласоподаваха срещу законопроекта в 101-членния парламент.

Изборната победа на министър-председателя Кая Калас през февруари, която оттогава управлява най-прогресивното съдружно държавно управление в страната, се счита за фактор, който ускорява напъните за реализиране на брачно тъждество.

Възприемането на еднополовите бракове се промени през последните години в най-вече нерелигиозната страна с население от 1,3 млн. души.

В анкета, извършена от Естонския център за правата на индивида, 53% от естонците поддържат еднополовите бракове. Преди 10 години този дял е бил едвам 34%.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР