Еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона става

...
Еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона става
Коментари Харесай

Вдигат дневната винетка за камиони, тримесечната за леки коли е 54 лв.

Еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона става 23 лева или 12 евро. Това плануват промени в Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за прилагане на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, които са импортирани от районния министър.

Промяната е аргументирана с редакции в евродиректива 1999/62/ЕО за таксите за тежкотоварни коли, според които дневната такса е идентична за всички категории транспортни средства и възлиза на 12 евро.

От районното министерство пресмятат увеличение на приходите с близо 2.8 млн. лева Анализът демонстрира, че приблизително годишно над 1 300 000 водачи на коли над 3.5 тона купуват дневни винетни стикери. Очаква се също към 37 хиляди леки коли, или близо 7% от водачите, да си купуват тримесечни винетки. Повече доходи значи и възстановяване на инфраструктурата, стимулират се вносителите на измененията.

В предлагането за промени се показва, че:

Предвижданите промени следва да бъдат осъществени във допустимо най-кратки периоди, а точно в границите на 2017 година Това е единственият метод да се обезпечи еднообразно на ден таксуване на пътните транспортни средства над 3,5 тона през цялата календарна 2018 година, което ще даде опция за предвидимо финансиране в бранша. Във връзка с това е належащо образуване на отпечатването и разпространяването на задоволителни количества дневни винетни стикери за потребностите на крайните консуматори.

За да бъдат спазени тези условия от Министерство на регионалното развитие оферират скъсен период за публично разискване на предлагането от 14 дни.

Във връзка с цената на тримесечната винетка за леки коли, от районното министерство се базират на разбор на Института за стопански проучвания при Българска академия на науките (ИИкИ - БАН), в който е посочено, че цената би трябвало да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната като се съблюдава пропорция за намаляваща стойност с увеличение периода на годност. Така се стигнало до стойност на тримесечната винетка от 54 лева или 28 евро.

Цените на останалите винетки за леки коли се резервират - 97 лв. за годишна винетка, 30 лв. за месечна, 15 лв. за седмична.

Годишните винетки пък ще имат период на деяние от датата на пазаруването им, а не както до момента - за календарна година.

Липсата на публично разискване докара до анулация на новите цени на винетките от Върховния административен съд (ВАС). Мотивите бяха, че не са спазени Законът за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалният кодекс (АПК), както и че не са посочени претекстове за смяна в цените. Втора инстанция на съда обаче анулира това решение и остави в действие цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР