Едно време, ако трябваше да се обадите, докато сте навън,

...
Едно време, ако трябваше да се обадите, докато сте навън,
Коментари Харесай

12 революционни технологии, които цифровата ера уби

Едно време, в случай че трябваше да се обадите, до момента в който сте на открито, нещата бяха по-сложни. Телефонни кабини съществуват и през днешния ден, само че са доста (много!) по-рядко срещани с възхода на мобилните телефони.

 Victor Korniyenko, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Въведени за първи път в компютърния свят през 70-те години на предишния век, флопи дисковете в миналото се смятаха за новаторско устройство за предпазване на информация. Но те съдържаха единствено до 1,44 мегабайта, тъй че компактдисковете поеха щафетата още през 90-те години.

 Mikus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Касетката е създадена за първи път от компанията Philips при започване на 60-те години. Революционна за времето си, тя разрешава на потребителите да записват своя лична музика и да я слушат, когато си желаят. Изобретяването на уокмена през 1979 година единствено усъвършенства преживяването. Но с течение на времето възходът на CD-тата (отново) засенчва касетите.

 Mspritch, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

През 1978 година се ражда новаторският лазерен диск. С формат на 12-инчов видео диск, LaserDisc предлага по-високо качество на картина и тон спрямо други видео формати от епохата. Въпреки това не съумява да навлезе в мейнстрийм пазарите заради непостижимата си цена.

 Humberto Möckel, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

От края на 80-те години на предишния век независимите GPS устройства оказват помощ на доста водачи да стигнат до крайната си дестинация, без да се постанова да се съветват с хартиена карта. Но в този момент, когато нашите смарт телефони също могат да вършат това много комфортно – а някои коли даже са оборудвани с вградени GPS системи – независимите устройства постепенно изчезват.

 Streepjescode, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Много от нас не могат да чуят термина " диал-ъп интернет ", без да се сетят за дразнещите звуци, които вървяха дружно с него. За благополучие фирмите започнаха да оферират варианти за широколентова връзка при започване на века и към този момент не трябваше да избираме сред потреблението на телефона и интернета.

 mailer_diablo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Независимо дали в класната стая или в университета, шрайбпроекторите посочваха изображения и текст на транспарантен декор върху падащи проекторни екрани. Сега има безчет по-добри, по-малки и по-надеждни цифрови варианти за осъществяване на тази работа.

 Nakamura2828 at us.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Някога опора в доста офиси, матричните принтери в последна сметка бяха сменени с по-модерните мастилено-струйни и лазерни принтери.

 Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Касетите Video Home System (VHS) и видеата Videocassette recorder (VCR), които ги възпроизвеждаха, бързо се трансфораха в съществена част от развлечението на милиони семейства. Но до 2004 година DVD дисковете към този момент правеха повече продажби - към 40 пъти повече. Washington Post даже разгласява некролог след тяхната " гибел " година по-късно.

 Blue tooth7, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Телевизорите с електроннолъчева тръба бяха в основата на триумфа на малкия екран в продължение на десетилетия. Докато модерните LCD и плазмени тв приемници не превзеха пазара и домовете ни от началото на 2000-те години насам.

 The original uploader was Spinnick597 at English Wikipedia., CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Двуколесно, самобалансиращо се транспортно средство, персоналният превозвач Сегуей беше известен измежду туристите и членовете на правоохранителните органи в някои страни през първото и второто десетилетие на века. Но той по този начин и не се хареса на необятната аудитория и производството му публично спря през 2020 година

 Public domain

Може би един от най-известните представители на остарялата генерация технологии, пишещата машина подухва от облици на лелки по гишетата на държавната администрация до такива на литературни икони, блъскащи пияни и въодушевени по клавишите. През целия 20-ти век иноваторите работят неуморно, с цел да я подобрят, като в последна сметка тя стана електрическа и портативна. Но възходът на преносимия компютър в последна сметка отклони доста хора от потреблението на пишещи машини и до 2011 година една от последните заводи за ръчни пишещи машини в света беше затворена.

Previous Next 12 революционни технологии, които цифровата епоха умъртви 7 октомври, 2022 16:34 | от Мартин Дамянов | Техно

С ежесекундното придвижване на технологиите, животът на избрани устройства в последна сметка се оказва много къс – някои от тях са едвам на едно десетилетие, когато техните модерни заместители ги пратиха в забвение.

Някои от нас може би си спомнят по какъв начин хората с неспокойствие купуваха независими GPS устройства за своите коли. Но това беше едно време – в този момент може би едно от най-шокиращите попълнения в листата на умрелите технологии е известният iPod от Apple.

След стартирането му през 2001 година бе съвсем невероятно да си представим, че нещо в миналото ще го надмине. И въпреки всичко това се случи – единствено шест къси години по-късно – с първия iPhone.

Не е изненада, че доста от машините бяха отстранени от едно и също устройство: модерния смарт телефон. Всъщност някои считат, че смарт телефонът може да размени до 50 устройства, както аналогови, по този начин и цифрови.

Все отново обаче, единствено тъй като има по-нови технологии, не значи автоматизирано, че по-старите са нежелани или ненужни. Многото колекционери на ретро технологии, претърсват непрекъснато интернет пазарите като eBay за най-различни находки… Според Screen Rant някои хора са подготвени да платят стотици или даже хиляди за избрани редки VHS касети.

И скромната VHS касета надалеч не е единствената част от остарялата генерация технологии, която към момента е доста търсена на онлайн пазара. Антични пишещи машини, ретро фотоапарати и остарели медия плейъри са единствено няколко други образеца за устройства, които към момента се смятат за скъпи от доста колекционери.

Но друга причина да преосмислите изхвърлянето на остаряла си електроника е въздействието, което този тип отпадък оказва върху околната среда. Според The ​​World Counts електронните боклуци съставляват към 70% от общия ни отровен боклук и към 85% от тези електронни боклуци приключват в сметища и инсинератори, където постоянно замърсяват околната почва, вода и въздух.

Колкото и поразително да е да забележим до каква степен сме стигнали с технологиите, коства си да се има поради, че някои устройства, които използваме през днешния ден, може също по този начин да се трансфорат в остарели в бъдеще. В последна сметка, до момента в който има хора, ще има и прогрес – ще има значи и ненужни технологии. Уви, за всяко устройство, което считаме, че е в абсолютния връх на своята функционалност, има още едно софтуерно знамение, което чака да го размени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР