Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се

...
Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се
Коментари Харесай

Отписването на дълговете на религиите било заради чуждо влияние, твърди Горанов

" Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, само че в случай че не се опростят задълженията, задачата за прекъсване на въздействието извън нямаше да бъде осъществена . " Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов. пред публицисти по отношение на опрощаването на задълженията на вероизповеданията.
„ Случаят фактически е по-особен. Тук не приказваме за икономически или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания.
Основната цел на закона, както е известно и след присъединяване ми в КСНС беше в оптималната степен и бързо да понижим вероятните въздействия на външни р азузнавателни служби и външни въздействия върху обособените вероизповедания , които да ги тласкат като мрежа за нездравословно въздействие върху процесите в нашето общество.
Това, което се оказа е, че едно от вероизповеданията фактически дължи по-голяма сума и в случай че не се беше взело това решение във типа, в който през днешния ден на първо гласоподаване се поддържа, на процедура задачата на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. Т.е. през цялата 2019 година полагащата се дотация за това изповедание нямаше да доближава даже за покриването на тези отговорности.
Те биха могли да бъдат осъществени посредством продажбата на религиозни парцели , само че това е извънредно сензитивна тематика “, разяснява Горанов.
По думите му размерът на сумата съставлява релативно дребна сума на фона на 40 милиарда доходи в бюджета.
На въпрос дали това може да се смята за държавна помо щ, Горанов съобщи, че такива могат да се допускат, доколкото вероизповеданията реализират комерсиална активност и има конкуренция сред тях, каквито са предпоставките за държавна помощ. „ В случая обаче съгласно мен не би трябвало да се приказва за държавна помощ “, добави Горанов.
По този метод Горанов на процедура удостовери опасенията, че решението на Народното събрание е изгода на Мюфтийството, изказано от Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти ". Думите на Горанов наподобяват спорни, предвид на обстоятелството, че при признатите в края на предходната година промени, бяха отпуснати спомагателни средства за религиите, само че не беше неразрешено непознатото им финансиране .
Приетият тогава законопроект планува отпуснатата дотация да бъде по 10 лв. на мирянин , а за подобен се смята всеки, който при последното национално броене се е определил за набожен и почитател на дадена вяра.
Сумата съставлява основата на сделката сред водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по Закона за вероизповеданията, още преди той да мине на второ четене.
Горанов заяви по време на парламентарния надзор през днешния ден тревожна статистика, че по консервативни оценки съвсем половин милиард лв. се губи годишно от неточно отчитане на продажби и обороти.
" Над триста и тридесет от тях са от неплатени налози и осигуровки в така наречен кешови стопански браншове - заведения за публично хранене, питейни заведения, нощни заведения, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени обществени отговорности от търговци, извършващи продажби през електронни магазини ", сподели министър Горанов.
Във връзка с това той подсети за препоръчаните за публично разискване промени в Наредба Н-18 от 13 декември 2006 година за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин.
Целта на измененията е битката със сенчестата стопанска система. По данни, представени от министъра, по отношение на 2014 година с 50 на 100 се усъвършенства събираемостта на данъчните доходи, или близо 14 милиарда лв. повече, което надвишава темповете на повишаване на стопанската система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР