Едно от първите читалища във Варна, аспаруховското Просвета отпразнува 90-годишния

...
Едно от първите читалища във Варна, аспаруховското Просвета отпразнува 90-годишния
Коментари Харесай

Читалище „Просвета” чества 90-годишен юбилей

Едно от първите читалища във Варна, аспаруховското „ Просвета ” отпразнува 90-годишния си празник с церемониален концерт във варненската опера. На сцената се показаха всички танцови обединения и школи към културното средище.

Освен овации към изпълнителите, публиката и гостите бяха впечатлени от прелестната галерия на български светци. Творбите са рисувани с въглен и пастел от художника Живко Донев. Интересното е, че изображенията показват персонажите, преди те да са били канонизирани като светци.

Пътят на читалище ”Просвета ” потегля от дребната стая на кафенето на Коста Калудов, където напролет на 1927 година младежи от въздържателното сдружение учредяват аспаруховското читалище. Приет е и първият читалищен бюджет, като за “Постройка на читалищно здание ” е гласувана първична сума от 2 615 лева Първите книги за читалнята са подарени от проф. Калянджиев и други жители на квартала и града, а членовете на читалището го абонират за 19 вестника и списания закупуват и знаме.

Следват голям брой начинания срещу алкохола и гражданската незаинтересованост, възстановяване на битовите условия във към момента неблагоустроения и далечен квартал, подпомагането небогати фамилии, откриването на трапезарии за небогати деца. През 1956 година стартира градежът на новата читалищна постройка с библиотека и киносалон на централния площад в квартала. През 1960 година читалището се реалокира в новата постройка. Ражда се танцовата самоинициатива на читалището. Първият танцов състав е учреден през 1960 година. Вече 60 години танцовата самоинициатива на НЧ “Просвета ” възпитава в родолюбие и почитание към българския фолклор няколко генерации кварталци.

За 50 годишния си празник Народно читалище “Просвета ” е удостоено с медал “Кирил и Методий ” – ІІІ степен. В съставите на читалището през 1977 година вземат участие над 400 самодейци.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР