Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е

...
Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е
Коментари Харесай

Кои професии са застрашени най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от капацитета му да автоматизира доста рутинни, повтарящи се задания, които сега се извършват от хора-работници.

Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и административни задания до индустриални и логистични интервенции. Чрез автоматизирането на тези действия фирмите могат да понижат разноските и да усилят успеваемостта, което може да докара до по-високи облаги и по-голяма конкурентоспособност на пазара. 

Тази автоматизация обаче може да докара и до обилни загуби на работни места в избрани браншове. Например, защото самоуправляващите се камиони стават все по-често срещани, нуждата от хора-шофьори на камиони може да намалее.

По същия метод, защото чатботовете и виртуалните асистенти стават по-способни, търсенето на хора за обслужване на клиенти може да намалее. В тези случаи може да се наложи служащите да придобият нови умения или да преминат към нови браншове, с цел да останат на работа. 

 istock istock
Въпреки тези опасения, доста специалисти настояват, че AI фактически ще сътвори нови работни места и благоприятни условия в дълготраен проект. Например AI може да предизвика в допълнение търсене на труд в области като софтуерно инженерство, разбор на данни и роботика. Освен това, защото фирмите стават по-ефективни и печеливши посредством потреблението на AI, те може да са в положение да се разширят и да основат нови работни места в области, които задоволяват нови и разнообразни потребности на потребителите.

Творческите специалности са най-сериозно застрашени от въвеждането на AI – публицисти, поети, художници.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР