Едно от най-влиятелните и авторитетни международни професионални издания в областта

...
Едно от най-влиятелните и авторитетни международни професионални издания в областта
Коментари Харесай

Нововоронежката АЕЦ с приз за най-добра централа


Едно от най-влиятелните и авторитетни интернационалните професионални издания в региона на енергетиката присъди премията Power Awards за 2017 година на Нововоронежката АЕЦ (филиал на „ Росенергоатом “, влиза в състава на „ Росатом “).

Сред тройката от спечелили са и АЕЦ Columbia» (САЩ) и АЕЦ «Ringhals» (Швеция).

Руският енергиен блок с реактори ВВЕР-1200 е победител в номинацията Top Plants. Тя се разграничава от другата номинация Plant of the year по това, че последната допуска въвеждане на АЕЦ в комерсиална употреба в разстояние от 1-2 години до награждаването. В номинацията Top Plants се дефинират най-перспективните и иновационни планове, които обрисуват наклонността за развиване на целия бранш.

Изданието отбелязва, че „ новият енергиен блок ВВЕР-1200 на Нововоронежката АЕЦ е учреден на нови достижения и разработки, които напълно подхождат на всички условия за сигурност след „ Фукушима “ (именно заради това енергийният блок се счита за реактор от потомство 3+). Той е първият и уникален заради неповторимото комбиниране на дейни и пасивни функционалности за сигурност “.
Напомняме, че иновационният блок №6 на Нововоронежката АЕЦ с най-мощният към сегашния миг реактор ВВЕР-1200, потомство 3+ бе въведен в промишлена употреба през февруари 2017 година Той е референтен за новите централи освен в Русия, само че и в чужбина и има три основни преимущества: висока продуктивност, устойчивост и сигурност, прецизира atomic-energy.

Енергийните блокове от потомство 3+ са с усъвършенствани технико-икономически индикатори, обезпечават безспорна сигурност при употреба и изцяло дават отговор на условията на МААЕ, въведени след повредата в АЕЦ „ Фукушима “. Тяхната специфичност е съществуването на неповторими и без аналог в света на разнообразни системи, като системата за пасивно отклоняване на топлината от реактора, рекомбинаторите за водород и улавянето на разплав в дейната зона.

Руските атомни планове не за пръв път реализират високо самопризнание в Съединени американски щати. През 2016 година при номинацията Top Plants също победи съветски план на атомният енергиен блок с неповторимият реактор на бързи неутрони БН-800 на Белоярската АЕЦ. По-рано при плановете от 2014 година съгласно версията на друго авторитетно американско списание Power Engineering бяха посочени дострояването на първи блок на иранската АЕЦ „ Бушер 1 “ и блок №1 на индийската АЕЦ „ Куданкулам “, напомня изданието.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР