Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор за

...
Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор за
Коментари Харесай

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор за двойното ликвидиране на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека „ Соло “ през далечната 2009 година Илиян Тодоров, е бил пребит грубо зад решетките броени дни преди Великден, разкриват лишени от независимост, изтърпяващи присъдите си в тюрмата в Града под тепетата

 

На 2 май по здрач касапинът от „ Соло “ се спречкал с рецидивиста палач Божидар Атанасов, който изтърпява в Пловдивския затвор доживотна присъда за убийството на предприемача Огнян Харизанов – Оги Лудия и за изтезанието на митничаря Георги Дребчев. Кавгата приключила трагично за Илиян Тодоров – той бил грубо пребит с юмруци и ритници от закоравелия нарушител и в резултат на побоя изпаднал в безсъзнание, та се наложило да бъде откаран с носилка в лечебницата към пандиза.

 

Причините за бруталната разпра не са известни, само че измежду жителите на Пловдивския затвор върви мълва, че Божидар Атанасов опитал да принуди Илиян Тодоров да му провежда внасянето на мобилен телефон зад решетките и след последвал отвод пристигнала юмручната инквизиция. Други обаче настояват, че побоят е поради нежеланието на Илиян да взе участие в създаден проект на Божидар за общо бягство от тюрмата.

„ Затворническата администрация покри случая на принуждение, а Илиян Тодоров до този миг не е подал тъжба. Божидар пък беше въдворен в изолатора за два дни “, разкрива лишен от независимост, поискал самоличността му да остане загадка.

Според думите му касапинът от дискотека „ Соло “ за повторно е обичай, откогато при започване на март беше екстрадиран в България от Узбекистан и въдворен в пандиза в Пловдив, с цел да излежи постановената му през далечния декември 2013 година доживотна присъда от Върховния касационен съд. Още в първите дни от престоя си зад решетките Илиян Тодоров бил ошамарен и от ромския престъпник Зафир, само че се отървал единствено с разрушен нос.

 

Душманинът на Илиян Тодоров – килърът „ покойник “ (така назовават пандизчиите с доживотни присъди) Божидар Атанасов, опита преди по-малко от година да провежда бягството си от пандиза в Пловдив, въодушевен от зрелищното измъкване на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор напролет на 2018 година Атанасов обаче беше публикуван от собствен съкилийник, който уведоми управата на пандиза в Пловдив, че наказаният палач възнамерява да се достави с револвер и да изчезне по време на разходката си на така наречен огромно каре, тъй като тогава имало независимост на деяние. При последвал обиск в килията му беше открит мобилен телефон, в който имаше описания на времето, належащо за напредване от пандиза до районното ръководство в Пловдив и до други места, както и планувани направления за бягството.

 

Заради това управата на пандиза издаде заповед Божидар Атанасов да бъде изместен зад решетките в София. Това обаче не се случи, защото Пловдивският административен съд анулира заповедта.

 

Лишените от независимост в Пловдив допускат, че Божидар Атанасов е създал нов проект за бягство от пандиза, който е включвал взаимни дейности с Илиян Тодоров, само че килърът от „ Соло “ след това се е отказал и това е провокирало нанесения му нечовечен побой.

 

Илиян Тодоров се укриваше повече от 12 години от правораздаването, откакто изчезна от България в края на 2012. година, малко преди да бъде наказан на пожизнен затвор на втора правосъдна инстанция за двойното ликвидиране пред столичната дискотека „ Соло “. В ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София след сдърпване сред две юношески компании Илиян вади нож и намушква трима от съперниците си. Жертвите на Илиян са 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния тим по хокей на лед, който издъхва на място, и 24-годишният Васил Александров, умрял в колата за спешна помощ на път за болничното заведение. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров, който въпреки всичко оцелява. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива самичък в полицията и се предава. Младежът обаче е с изменена осанка – изрусена коса и изрязани до кожа нокти, с цел да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че татко му е един от партийните водачи на Българска социалистическа партия в Перник тогава – Венцислав Тодоров.

 

На първа инстанция правосъден състав на Софийския градски съд с ръководител арбитър Румяна Ченалова оправдава обвинения с мотив, че виновността на Илиян Тодоров не е потвърдена по безапелационен метод. Впоследствие касапинът от „ Соло “ е пуснат под домакински арест, а когато по-късно е приет за отговорен и наказан на пожизнен затвор, а присъдата му е доказана от Върховния съд, той към този момент е офейкал от България. През идващите 10 години издирването му не даде резултат. Едва през март 2023 година Интерпол осведоми българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е арестуван на летището в узбекската столица Ташкент. В края на февруари т.г. след продължителни договаряния сред българската и узбекистанската. прокуратура Илиян Тодоров беше екстрадиран в България и въдворен в пандиза в Пловдив, защото в града на тепетата е последната му адресна регистрация.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Илиян Тодоров Божидар Атанасов Георги Дребчев Огнян Харизанов – Оги Лудия Кирил Въжаров Венцислав Тодоров Васил Александров Кирил Димитров
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР