Едно от най-сложните решения, които всеки бизнес трябва да вземе,

...
Едно от най-сложните решения, които всеки бизнес трябва да вземе,
Коментари Харесай

Продажби, маркетинг или вайръл - какво да изберете за вашия продукт?

Едно от най-сложните решения, които всеки бизнес би трябвало да вземе, е да разбере какъв брой би трябвало да заплати, с цел да завоюва нови клиенти. Много може да зависи от това дали вашият бизнес е по-скоро на търговец на дребно, или продавате повтарящ се артикул или услуга като Netflix, който ви таксува месечна такса.

Общото предписание е, че можете да похарчите повече като % от вашата продажна цена, с цел да спечелите клиент с повтарящи се доходи, в сравнение с някой, който ще купи от вас единствено веднъж. Но какъв брой би трябвало да похарчите? И е също толкоз значимо да знаете по кое време е уместно да включите вашия екип по продажби и маркетинг. Или може би даже да се опитате да намерите метод да разгласите вирусно информацията за вашия артикул или услуга. 

Когато става въпрос за това какъв брой да похарчите и кого да включите в привличането на нови клиенти, вашата насочна точка е какъв брой таксувате за вашия артикул или услуга.

Моята тенденция е, написа Джим Шлексър в публикация за Inc.com, че можете да похарчите повече за повтарящ се артикул или услуга, може би 40% от продажната му цена, в сравнение с за еднократен, където би трябвало да се насочите към 20% от продажната му цена. Можете да излезете с сходна математика, в случай че вместо това желаете да зададете базовата си линия на разноските като % от маржовете.

Нека стартираме с нещо огромно, прибавя той. Продукт или услуга, която коства 100 000 $. Това е забележителна инвестиция от страна на клиента и вашите разноски, с цел да ги убедите, че имате това, от което се нуждаят, би трябвало да отразяват това. Въз основа на нашите инструкции би трябвало да сте подготвени да похарчите до 20 000 $, с цел да спечелите този клиент. Това обаче е освен това от просто да им дадете информация, ще ви би трябвало способността да изградите връзка с клиента. Те би трябвало да ви имат доверие, а вие не можете да извършите това посредством електронната търговия. Разбира се, някои хора може да похарчат пари, купувайки Tesla онлайн, само че може ли вашият бизнес да направи това? Ако не, тази инвестиция би трябвало да ви каже, че можете да си позволите да наемете продавач, който да построи типовете взаимоотношения, от които се нуждаете – в допълнение към разноските за маркетингови акции, нужни за създаване на осведоменост и евентуални клиенти с точните клиенти.

Сега дано понижим цената на вашия артикул или услуга до 1000 $. Това значи, че можете да похарчите до 200 $, с цел да спечелите нов клиент. Може би можете да разчитате на център за позвънявания, който да ви помогне да сключвате покупко-продажби в този диапазон, само че по-вероятно ще би трябвало да разчитате в огромна степен на цифрова маркетингова акция, с цел да свършите двойната работа както за генериране на евентуални клиенти, по този начин и за затваряне на продажби, с цел да извършите порядъчен марж. Трябва също да се насочите мощно към тактики като реклами във Фейсбук, видеоклипове в TikTok и намиране на инфлуенсъри, които да ви оказват помощ да привлечете хората към вашия уеб страница. Въпросът е, че би трябвало да разчитате в огромна степен на маркетинга, а не на търговците, с цел да пандизите този тип продажби.

Ако имате артикул или услуга, които се продават на дребно за 10 $, тогава, почтено казано, нямате потребност да харчите пари за маркетинг или продажби. Нашият модел споделя, че можете да похарчите единствено 2 $, с цел да привлечете нов клиент. И по този начин, по какъв начин можете да извършите това? Страхотна тактика е потреблението на това, което е известно като вирусен маркетинг – където употребявате наличието, което вие или други създавате, с цел да генерирате сцепление с безвъзмездни и извоювани медии. С други думи, желаете да намерите способи да извършите наличието си вирусно. Ако можете да намерите способи да разпространявате истории за вашия артикул или услуга до хиляди евентуални клиенти (или повече) за по-малко от 2 $ на брой, тогава имате късмет да постигнете огромен триумф.

Когато би трябвало да решите какъв брой би трябвало да похарчите за привличане на нови клиенти, помислете за продажната си цена и какъв брой пари ви дава това, с цел да работите. Това значително ще ви помогне да разберете кой канал може да работи най-добре финансово за вас – продажби, маркетинг или вирусен маркетинг. 

Източник: Джим Шлексър за

Превод и редакция: Нели Тодорова           
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР