Едно от най-приятните неща на света е да се сгушиш

...
Едно от най-приятните неща на света е да се сгушиш
Коментари Харесай

Децата, на които им четат книжки, имат по-добро поведение

Едно от най-приятните неща на света е да се сгушиш до детето си и да се потопите дружно в чудния свят на приказките. Едва ли има нещо по-вълнуващо от това, да наблюдаваш реакцията му пред другите обрати в историята, пред страстите на героите. Слуша с необятно отворени очи и спотаен мирис и като че ли целият свят изчезва. Съществува единствено тази история, тук и в този момент. И нищо друго няма значение.

Четенето на книжки е също превъзходен способ за образование. Без да го натрапвате на детето, в действителност разбирате доста за него, когато му задавате въпроси по историята, която четете – какво мисли за постъпката на даден герой; то би ли постъпило така; какво ли ще стане, в случай че героят беше постъпил по различен метод и така нататък Децата обичат да предизвиквате въображението им.

Проучванията сочат, че децата, чиито родители им четат книжки, имат по-добро държание. Когато родителите четат на глас някоя история на своя хлапак, му дават опция да разсъждава върху мислите и постъпките на героите. А това е потребно в честен аспект.

Четенето на книжки дава и друго огромно преимущество – обогатява речниковия ресурс на детето. Когато слуша историята, то научава какви думи би могло да употребява, с цел да опише възприятията си. А това от своя страна му оказва помощ да овладее по-лесно страстите си, когато е смутено.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР