Едно невероятно пътешествие в България, което носи много емоции. Ако

...
Едно невероятно пътешествие в България, което носи много емоции. Ако
Коментари Харесай

Скалният манастир край село Хан Крум привлича все повече туристи

Едно необикновено странствуване в България, което носи доста страсти. Ако имате път към Шумен и свободно време, не пропускайте този маршрут.

Лято е, време за пътешестване и вълнуващи истории. Затова и тръгваме с група запалянковци към Природен парк " Шуменско плато " по един от най-атрактивните у нас направления, наименуван " Пътешествие в предишното ".

Мястото притегля туристи със своите гористи скатове, вековни дървета и кътчетата, които пазят предишното. Трасето, което ще извървим, е с дължина 13 километра.

" Искахме да създадем нещо по-различно, да е по-интересно, да не е в границите на Варна и покрайнините, където към този момент са ни до болежка познати всички трасета. Искахме да е нещо по-атрактивно и да притеглим надлежно нови съидейници, които споделят нашето виждане за природата ", съобщи Красимира Маркович, iRUN платформа за тичане.

Най-малкият участник в похода е петгодишният Данчо Йорданов от Балчик.

" Това е опит да го въведа в пешеходния туризъм - като порасне да има някакви по-нормални полезности, които да го изградят като човек, като темперамент. И по този метод се пътува доста из страната, опознава родината. А го изучавам от доста дребен, той към този момент желае да обиколи целия свят ", добави Стойко Йорданов.

Първата ни спирка е туристическият подслон " Теменуга ". В Природен парк " Шуменско плато " има доста обособени места за отдих или пикник. Крайната цел е Ханкрумският скален манастир. Манастирът е обгърнат от растителността на скалния венец и от време на време е цяло премеждие да бъде открит от хора, които идват за първи път тук.

" Ханкрумският скален манастир се намира на 360 метра надморска височина. Бил е населяван от монаси исихасти през 12-14 век. Догоре ще стигнем по тези изсечени в скалата стъпала. За този скален манастир е употребена естествена пещера. Предполага се, че през 12-и век монасите вземат решение да я доиздълбаят и трансфорат в своя обител ", сподели още Светла Колева, старши специалист в Политическа партия " Шуменско плато ".

Исихазмът е религиозно обучение във Византия, което сред 12 и 14 век печели доста почитатели и по нашите земи. Това изяснява и съществуването на толкоз доста скални килии и манастири у нас. Монасите исихасти са водили аскетичен живот, отдаден напълно на молебствия, самовглъбяване, ограничения и усамотение в търсене на прояснение.

Скалният манастир край село Хан Крум е едно от най-мистичните места у нас. От там се разкрива невероятна панорама към платото, която зарежда с сила и чувство за непреходност.

Автор: Силвия Русенова

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР