Едни от най-вълнуващите събития на звездното небе са метеоритните потоци.

...
Едни от най-вълнуващите събития на звездното небе са метеоритните потоци.
Коментари Харесай

Метеоритният поток, който се задава този уикенд

Едни от най-вълнуващите събития на звездното небе са метеоритните потоци. Не постоянно те могат да се следят добре, в случай че съответстват с пълнолуние или пикът им се пада в по-светлите часове на деня.
 Персеиди, метеоритен поток, по кое време стартира и по кое време да следим пика му
Пикът на Персеидите наближава

Какво да чакаме от него през 2021 година

С Орионидите тази година обаче имаме шанс - пикът им ще бъде през уикенда, когато луната е намаляваща. Ще можем да следим към 15 метеора за час.

Орионидите са дейни от края на септември до началото на октомври, само че пикът им се пада навръх 21 октомври. Наречени са по този начин, тъй като видимо идват от северно от звездата Бетелгейзе на съзвездието Орион, разясняват от НАСА.

Истинският им генезис в действителност е опашката Халеевата комета, която е " майка " на няколко метеоритни потока, само че Орионидите са най-зрелищните от тях. Известни са със своята бляскавост, както и скоростта си, която доближава до 66 км/ч.
 Снимка 401577

Октомврийският метеоритен поток ще се следи еднообразно добре от Северното и от Южното полукълбо. Както и при други сходни феномени, е нужно да намерим място надалеч от изкуствена светлина - нормално някъде измежду природата, да си носим топли облекла и одеяло, и да дадем към 30 минути на очите си да привикнат с тъмнината.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР