Едната от двете българки, задържани в Турция за тероризъм, е

...
Едната от двете българки, задържани в Турция за тероризъм, е
Коментари Харесай

Гореща новина за майката и дъщерята - българки, задържани в Турция за тероризъм

Едната от двете българки, арестувани в Турция за тероризъм, е освободена, заяви Министерството на външните работи.

Българската гражданка се е обадила късно нощес на консула ни в Анкара персонално да осведоми, че е била разпитана в полицията, а по-късно е била пусната на независимост.

Дъщерята на освободената българка обаче остава в ареста. По нейния случай е ясно, че през днешния ден изтича 7-дневния период, в който би трябвало да стане ясно дали дамата ще бъде освободена или против нея ще бъде повдигнато обвиняване.

Посланика ни в Турция Надежда Нейнски изясни пред БНР, че по закон след приключването на 7-дневния период, в случай че не се предяви обвиняване, българката би трябвало да бъде освободена. " Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, несъмнено, само че въпреки всичко се водят сега следствени дейности, тъй че опциите, отвън това да бъдем в контакт със арестуваната и с нейното семейство, не са доста огромни, само че е обезпечена адвокатска отбрана, тъй че всичко, което е в границите на закона и което можем да създадем, на този стадий е направено ", добави Нейнски.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е получен факс от наблюдаващия прокурор по случая - Мехмет Джан Мъхчъ. Във известието пишело, че покурорът не е намерил учредения за задържане на българските жители Веселина П. Р.-А. и Мира Я. А. Британецът Джоузеф А. Р. остава в ареста.

Към момента Генералният ни консул и околните на арестуваните пътуват към ареста. Осигурена им е отбрана и се оказва нужното подпомагане от страна на българските управляващи. Под управлението Нейнски в Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са основани оперативни щабове по въпроса.

Припомняме, по време на ареста британецът и българките са били на лятна почивка в курорта Дидим, който се намира на към 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували фамилията, тъй като британецът, който е доста непосредствен с дъщерята, е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е оповестена от Турция за терористична организация.

Изяснено е още, че дъщерята на освободената българка има и кюрдски корени. Тя е живеела в Холандия и Англия, където учила интернационално право. Пред БНР българката уточни, че татко ѝ е кюрд. Тя не прекъсвала и връзката си с България, тъй като израснала тук. Тя се срещнала с Джоузеф Р. от обществените мрежи.

Относно британеца е ясно, че той се е сражавал в Африка и Афганистан. Той решил да стане доброволец и отишъл в Сирия, тъй като видял, че държавното управление във Англия бездейства по отношение на протичащото се в страната.

Според медиите в Турция мъжът е прекарал 3 месеца в Сирия. Твърди се, че там британецът е получил военно образование от сирийските кюрдски сили за национална отбрана през 2015-а година. Мъжът обаче не взел участие в сражения.След това се върнал на Острова, където е бил разследван от метсните управляващи, само че не били открити доказателства за задържането му, а той почнал работа във фабрика.

Двамата влюбени отишли в Турция на отмора. Те били предизвестени, че има огромна възможност да бъдат арестувани, само че декларирал, че това не ги тормози.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР