Една впечатляваща годишнина отбелязаха в село Говежда, община Георги Дамяново

...
Една впечатляваща годишнина отбелязаха в село Говежда, община Георги Дамяново
Коментари Харесай

Читалището в село Говежда отбеляза своята 95-годишнина /снимки/

Една впечатляваща годишнина означиха в село Говежда, община Георги Дамяново – 95 години от основаването локалното читалище „ Пробуда 1927 “. Младен Миронов, кмет на селото и ръководител на читалищното настоятелство, даде начало на честването с роман за историята на читалищната активност в с. Говежда. Последва награждаване на заслужили читалищни дейци. Осемнадесет души получиха плакети и грамоти и още 18 грамоти бяха раздадени за принос към читалищната активност. Те бяха връчени от кмета на общината Нина Петкова. С привет и признателност към читалищните дейци се обърна и регионалният шеф Валери Димитров.
След тържествената част програмата продължи с концерт с присъединяване на съставите на читалището и посетители от Бели Мел, Бързия с. Гаганица, Горно Церовене. И като на празник, и този приключи с богата трапеза, песни и танци в увеселителния салон на читалището.
Гости на празника  бяха още Ирена Димова – депутат, Бойка Серафимова – ръководител на регионалния читалищен съюз и член на Управителния съвет на Съюза на националните читалища, общински съветници от Община Георги Дамяново, ръководители на настоятелства  и секретари на читалища от община Георги Дамяново.
Историята на читалището е богата, а съставите, които са се изявявали през годините, демонстрират разнородните гении на хората от Говежда – хорова активност, танцово и театрално изкуство, библиотечна активност. Настоящата постройка на читалището стартира да се строи през 1961 година като локалното население дава над 10 000 доброволни трудодни и 60 000 лв. по линия на самооблагането, още 18 000 лв. са събрани от други дарения. Хората от селото изпичат и 102 000 броя тухли. Така става факт актуалната впечатляваща постройка със салон от 300 места, увеселителен салон, гардеробна и два клуба. Дейността се обогатява с фото клуб, заработва стационарно кино, художествено слово. Та по този начин до през днешния ден.
Празникът сподели, че няма по-силна връзка с предишното от духовната, че нетленни остават достиженията на духа и културата, че точно те оживяват даже дребните обитаеми места. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР