Една трета от новия участък от магистрала "Хемус" е готова.

...
Една трета от новия участък от магистрала "Хемус" е готова.
Коментари Харесай

Приключи изграждането на част от новия участък от АМ Хемус

Една трета от новия сектор от автомагистрала "Хемус " е подготвена. 9-километровият сектор от Ябланица до разклона за Тетевен ще бъде издигнат изцяло след година. Паралелно вървят процедурите за създаване на още 132 км от "Хемус " в посока към Велико Търново. Това разгласи районният министър Николай Нанков. Той направи през днешния ден ревизия на строителството на обходния път на Габрово, дружно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на организацията.

„ В рамките на идващите месеци ще бъдат оповестени публични поръчки за строителството на още 137 км от Автомагистрала „ Хемус “. През месец август започват тръжните процедури за строителството на 52 километра от аутобана сред п.в. „ Боаза “ и разклона за Плевен и Ловеч, с цел да може през идната година да стартира и действителното строителство. През септември чакаме да бъде оповестена и процедурата за още 85 км от Автомагистрала „ Хемус “ - до Велико Търново “, изясни министърът.

През август започва действителното строителство и на 16,2 км от Белокопитово към Буховци, сподели министърът. Договорът е за инженеринг, прави се допроектиране, през вчерашния ден на Експертен съвет в Агенция „ Пътна инфраструктура “ беше призната създаването, остава издаването на позволение за градеж от Министерство на регионалното развитие, срокът за обжалване е двуседмичен.

Министърът заяви още, че 30% от строителството на 9,3-километровия сектор от Автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и п.в. „ Боаза “ е подготвен и предвижда, че макар двегодишния период на довеждане докрай, до септември идната година обектът може да бъде приключен.

„ До 15 дни стартира публичната поръчка и за построяването на най-тежкия сектор от автомагистрала „ Струма “ – сред Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле, който включва тежки инженерни уреди “, заяви районният министър. Тя ще бъде в две обособени позиции, като и двете ще бъдат за разработване на механически план и строителство.

Първият сектор ще бъде дълъг 13,2 км, ще стартира на към 80 м след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след секване с пътя „ Стара Кресна – Ощава “. Той ще включва три пътни възела 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, надлези и подлези, както и три тунела. От него ще стартира идващия сектор, който ще бъде с дължина 10,4 км и ще се влива в обходния път на Кресна. 5,55 км от него ще бъдат изпълнени като част от плана. Той включва още един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела. За естественото действие и употреба на тунелите е планувано да бъдат построени съответните съоръжения и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за ръководство на придвижването и други Двата сектора на пътя ще бъдат с по две ленти за придвижване с широчина 3,5 м, водещи линии по 0.25 м и два банкета с широчина 1.5 м. На места ще бъде построена и трета лента за товарни коли, съгласно характерностите на терена.

Във връзка с археологическите разкопки на Скаптопара Министерство на регионалното развитие и АПИ ще се съобразят с решението на специалистите по културно-исторически находки, безапелационен бе районният министър. „ Хубаво е, че беше автомагистралата, с цел да се открие градът “, разяснява още Нанков и добави, че все още за археологическите разкопки там са обезпечени съвсем 2 млн. лв. европейски средства по Оперативна стратегия “Транспорт”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР