Една от трите най-големи и независими рейтингови агенции – Fitch

...
Една от трите най-големи и независими рейтингови агенции – Fitch
Коментари Харесай

Fitch понижи рейтинга на САЩ – защо и какво следва?

Една от трите най-големи и самостоятелни рейтингови организации – Fitch Ratings – намали оценката си по дълга на Съединени американски щати до AA+. Агенцията се базира на „ непрекъснато утежняване на стандартите на ръководство “. Ходът провокира гневна реакция от Белия дом и изненада вложителите, написа CNN.

Отнемането на оптималния рейтинг на най-голямата стопанска система в света се случва главно поради бавенето на договорката за краткотрайното унищожаване на тавана на американския дълг. Законодателите в страната преговаряха до последната допустима минута по-рано тази година, като по този начин рискуваха несъблюдение по дълга и механически банкрут на нацията. Бунтът против Американския конгрес от 6 януари също е измежду главните аргументи, съдействали за хода на организацията.

По информация на CNN, по време на среща с администрацията на Джо Байдън представители на Fitch Ratings неведнъж са определяли протеста на 6 януари като сериозна угриженост, защото се отнася до ръководството на Съединени американски щати. Кредитната организация обаче не загатва спора в своя формален отчет.

Дългът на Съединени американски щати от дълго време се смяташе за най-сигурното леговище, само че новият по-нисък рейтинг допуска, че той е изгубил част от своя искра. Понижаването има евентуален отзив върху всичко – от лихвите по ипотечните заеми, които американците заплащат за домовете си, до договорите, изпълнявани по целия свят.

Този ход може да накара вложителите да продават американски държавни облигации, което да докара до скок в доходността, която служи като препоръка за лихвените проценти по разнообразни заеми.

Излагайки причините си за понижаването на рейтинга, Fitch показва

предстоящото фискално утежняване през идващите три години, високото и възходящо задължение на общия държавен дълг и ерозията на ръководството, която се демонстрира в повтарящи се ограничавания по дълга и решения в последния миг. “

Fitch споделя още, че решението не е подбудено единствено от последния конфликт с тавана на дълга, а по-скоро от

„ непрекъснато утежняване на стандартите на ръководство през последните 20 години “ във връзка с „ фискални и дългови въпроси “.
Какъв е отзвукът?
Служители от администрацията на Байдън възразиха против решението за рейтинга. Министърът на финансите Джанет Йелън сподели, че е „ изрично несъгласна “.

Промяната от Fitch Ratings, оповестена през днешния ден, е случайна и се основава на остарели данни от интервала 2018 – 2020 година “, счита тя.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели в изказване, че „ изрично не сме съгласни с това решение “ и цитира сходни опасения по отношение на моделирането на Fitch.

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър упрекна републиканците в Камарата на представителите за понижаването на рейтинга, като сподели, че тяхното „ неразумно държание и флирт с неизпълнението по дълга има негативни последствия за страната “.
Не за първи път
Това не е първият път, в който огромна организация намалява рейтинга на Съединени американски щати. Последният път бе през 2011 година, като това бе направено от S&P. Ходът на организацията тогава имаше голямо влияние върху пазара, което докара до внезапни спадове на тържищата и повишение на доходността по облигациите.

До 2011 година американският дълг имаше съвършен кредитен рейтинг, откогато Moody’s за първи път присъди на Съединените щати рейтинг AAA през 1917 година

Сега намаленият рейтинг слага Съединени американски щати наедно с Австрия и Финландия, само че под Швейцария и Германия.

S&P продължава да държи американския рейтинг на равнище AA+ след понижението през 2011 година, до момента в който Moody`s го резервира оптимално висок (AAA).

Представител на администрацията във вторник отхвърли да спекулира дали други огромни организации за кредитен рейтинг ще последват образеца на Fitch, само че означи, че това е единствената организация, която е с негативна вероятност за Съединени американски щати.

След известието доларът падна против редица други валути, фючърсите на акциите се намалиха, а фючърсите на държавните облигации се покачиха. Но съгласно няколко вложители и анализатори се чака въздействието на понижението да бъде лимитирано.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР