Една от точките за алтернативен туризъм е планинският туризъм –

...
Една от точките за алтернативен туризъм е планинският туризъм –
Коментари Харесай

Иван Деспов: Ще работя за развитие на алтернативния туризъм в община Созопол

Една от точките за различен туризъм е планинският туризъм – къси туристически пътеки с умерено облагородяване на регионите и места за отдих, изясни Иван Деспов

Иван Деспов е претендент за общински консултант за община Созопол с бюлетина 68 и преференция 115. Израснал е в Черноморец,  приключил е Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ със специалност „ Психология “.

Занимава се с юношески действия. Бил е участник в разнообразни планове за продан по Еразъм+, както и доброволец в други, свързани с облагородяване на градска среда, екология, туризъм, маркетинг. Активно взе участие в цивилен начинания. Заемал е управителни позиции в разнообразни компании и е бил съветник на свободна процедура.

В момента развива бизнес, обвързван с прекарвания, образования на деца и младежи с устременост към природата, планината и приключенията. С какво би съдействал за развиването на община Созопол, Иван Деспов пред Флагман.бг.

- Г-н Деспов, Вие сте младеж, занимавате се с бизнес, за какво желаете да станете общински консултант? 

- Следя и се пробвам да вземам участие интензивно в събитията, които могат да създадат община Созопол още по-привлекателно място и за живеене, и за туризъм. На последната сесия на Общинския съвет видях, че има съветници, които в този момент желаят и да ръководят общината, а въобще нямат визия от ръководството на общинските средства.

- Какво имате поради?

- Станислав Губеров се изрече извънредно импровизирано и некадърно за пренасочване на финансови средства без въобще да има визия, че парите за една активност в бюджета не може да се трансферират за друга. 

Изслушвайки друго изявление на кандидат-кмета от ГЕРБ по отношение на неговите визии за туризма в община Созопол, видях още един опит да се упражнява върху тематики, от които не схваща. Става въпрос за неговите хрумвания за екопътеки в Странджа. Първо - той не прави разлика сред еко пътека и туристическа маршрут.

Такъв е маршрутът  от Черноморец до местността Бакърлъка, който направихме по време на първите талази на Ковид рецесията. Подготвили сме и сме трасирали веломаршрути от Атия, Черноморец, Равадиново до Бакърлъка.

Екопътеката пък е интерактивен туристически маршрут, който цели да запознае туристите с особеностите и забележителностите на региона, като подтикне туристите да се въвлекат в преоткриването им и обърне внимание за съхранението им.

Освен това, господин Губеров очевидно не знае, че Природен парк Странджа не влиза в територията на община Созопол.

Самата планина Странджа е известна със своята оцветеност – голям брой долмени от бронзовата ера, параклиси, оброчища, та чак до възрожденската ера и типичните къщи за това време са добре съхранени.

За жал множеството от тези неща не са в нашата община.

Аз, като деен участник като доброволец в основаването на стотици километри туристически пътеки и в частност самодейността „ Странджа налична за всеки “ на Туристическо Дружество „ Насам-Натам “, имам съществени пълномощия.

- Какви ще бъдат Вашите оферти в тази посока?

- С оглед на другояче разнообразната флора и фауна на Странджа, само че и съобразявайки се с релефа, имаме тактика за развиване на различен туризъм в община Созопол. Това е и една от линиите ми на експертиза, с които мога да допринеса за развиването на общината.

Една от точките за различен туризъм е планинският туризъм – къси туристически пътеки с умерено облагородяване на регионите и места за отдих.

Със заложените планове на администрацията на Тихомир Янакиев за вело връзките Черноморец – Градина – Златна Рибка, Златна Рибка – Равадиново, можем да кажем, че в обозримото бъдеще ще имаме един доста провокационен и хубав веломаршрут, който ще включва морето, планината, локални забележителности и други различни места за отдих и спорт.

Туристите не търсят единствено заслон и храна, те желаят страсти и прекарвания, които да им оставят дълъг и прелестен спомен. Все по-популярно става къмпингуването. Тези хора имат своите особености, а душата ми е точно от тяхната порода.

Друга точка е приключенският туризъм – дейностите, свързани с прекарвания, са доста известни измежду хората и се търсят, а нашата община може да предложи някои и от тях и има дадености и основа за развиване на разнородни интензивности, които ще разясним в тактиката ни.

Можем да използваме двете пристанища в Черноморец и Созопол, които и в този момент обитават лодки, които оферират морски прекарвания и да се развие и тази активност за познавателен туризъм. Интересни са дребните островчета Св. Петър, Св. Иван и Св. Тома (Змийският остров).

В умозаключение желая да кажа, че туризмът се е утвърдил като водещ стопански бранш на територията на общината и администрацията на Тихомир Янакиев има направен план, с който да кандидатсва за отпуснатите 5 млн лв. за реклама в областта на туризма за морските общини. Затова имам вяра, че мога да допринеса към тима и екипа с пълномощия и опит.

Гласувайте за мен с бюлетина 68 и преференция 115.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР