Една от спешните задачи на ББР е да подкрепи възстановяването

...
Една от спешните задачи на ББР е да подкрепи възстановяването
Коментари Харесай

Малкият и средният бизнес имат най-сериозна нужда от инвестиции

Една от незабавните задания на ББР е да поддържа възобновяване на равнищата на вложенията Иновативното и цифровото развиване на МСП са основни за постпандемичното развиване
Пандемията от COVID-19 мощно повлия на работата на дребните и междинните предприятия /МСП/ у нас, като най-потърпевши са тези в услугите, туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Съвсем дребен % са съумели да се възползват от опциите и провокациите, които рецесията породи. Последното изследване на Европейската капиталова банка удостоверява сериозността на усложненията за МСП. По данни на Европейска инвестиционна банка единствено една трета от компаниите в Европейския съюз, занимаващи се с дребен и междинен бизнес, са претърпели пандемията.Проблемите, които тези компании изпитват, са сходни във всички страни от Европейски Съюз. Това са дефицит на работна ръка, сложен достъп до финансиране, незадоволителна цифровизация, която по време на пандемията се форсира, само че към момента изостава по отношение на американските компании.  На фона на тази тежка картина, Българската банка за развиване /ББР/ и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия бяха домакини на 17-ата годишна среща на Международната мрежа за дребни и междинни предприятия (INSME). Мотото й тази година бе " Малките и междинните предприятия - мотор на устойчивото възобновяване ". Присъединяването на Българската банка за развиване към INSME е част от дейностите на българското държавно управление за пълноправно участие на страната ни в световната общественост на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Конференцията бе отдадена на възобновяване на бизнеса след пандемията.

Сред обсъжданите тематики бяха новаторското и цифровото развиване на МСП в изискванията на пандемията COVID-19. Фокус бе подложен и върху поддръжката, която банките за развиване могат да дават на МСП, както и опциите за развиване на дребния и междинния бизнес в Югоизточна Европа.За ръководителя на Надзорния съвет на Българската банка за развиване Валентин Михов икономическото възобновяване би трябвало да е бързо и стабилно и с цел да го реализираме, би трябвало да приемем политиките, стандартите и практиките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). За него те са потвърдено положителни за бизнеса, околната среда и вложителите. Но пред банките за развиване стоят други незабавни задания, като една от най-важните е да поддържат възобновяване на равнищата на вложенията, които пандемията неведнъж понижи. " Малките и междинните компании са живите кафези на стопанската система и връщането на вложенията и на достъпа им до финансиране е жизненоважно освен за икономическото възобновяване, само че и за устойчивата промяна и поддържането на нововъведенията през идващите години.

В ББР одобряваме това като задача и обвързване ", акцентира Валентин Михов

Той показа опита на ББР като национална финансова група за поощряване на дребния и междинния бизнес. Тази активност включва освен достъп до финансиране, само че и сложна поддръжка в процеса на основаване и израстване на дребните предприятия. Част от тази поддръжка е новата цифрова платформа на ББР, която ще разреши на дребните и междинните компании да получат тази поддръжка и да усилят капацитета на своя бизнес.

За участниците в интернационалната конференция банките имат все по-значима роля - те са освен източник на финансиране, само че към този момент са търсени и като консултанти, мотиватори и медиатори. Скоростта на вложение на капитала от МСП зависи от мотивацията им, от акомодацията на кредитния развой на банките и капиталовите планове, готови по нов обичай. Проектите би трябвало да са устойчиви и да са в сходство с новите условия за цифровизация, зеления и резистентен преход на стопанската система.Финансовата система е подготвена и има опция да обезпечи финансиране за сериозна капиталова стратегия за промяна на стопанската система към екологични технологии, зелени бизнес модели, чист превоз и висока енергийна успеваемост. Според данни на ББР,

българските МСП са стимулирани да вземат участие в зеления и резистентен преход на стопанската система

като 65% от тях познават регулациите и измененията, които предстоят за бизнесите им.МСП образуват съществена част от стопанската система на България, като 75% от заетите у нас работят точно в такива компании. Основна цел на Българската банка за развиване е да развие разнороден и витален финансов пазар за тези предприятия, като сътвори богат избор на финансови артикули и принадлежности, когато пазарът не предлага задоволително.

 
Стартира нова стратегия с запас от 150 млн. лева
Нова стратегия за поддръжка на дребните и междинни предприятия в изискванията на COVID-19 с запас от 150 млн. лева ще започва при започване на 2022 година Тя ще обезпечи опция на стотици компании от разнообразни браншове при облекчени условия за поръчителство и по-ниски лихвени равнища. Това става допустимо с помощта на подписаното съглашение за нов гаранционен инструмент сред Националния гаранционен фонд (НГФ) от Групата на Българската банка за развиване и Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР).Програмата ще се осъществя през комерсиалните банки, като 80% от риска по предоставяните заеми ще се обезпечена взаимно от двете финансови институции. Това е първият взаимен гаранционен инструмент за шерване на риска сред двете институции и първият със споделена гаранция в портфейла на Националния гаранционен фонд.

Очаква се до края на годината Националният гаранционен фонд да изпрати предложения до всички банки в България. Лимитите за всяка банка ще се разпределят съгласно подадените заявки. От ЧБТР се надяват, че с финансовия запас ще бъдат подкрепени най-малко 300 български предприятия.Националният гаранционен фонд е основан през 2008 година като дъщерно сдружение на ББР. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, които комерсиалните банки изискват при отпущането на заеми за бизнеса. Така улеснява достъпа до финансиране на дребните и междинните компании и спомага за намаляване  на лихвите по заемите. С поддръжката на НГФ се дава и опция за  финансиране  на започващи предприятия без кредитна история. До момента фондът е издал гаранции за  1 340 млн. лева, а броят на подкрепените от него компании е над 10 000.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР