Една от най-влиятелните групи в историята и пионер на хеви

...
Една от най-влиятелните групи в историята и пионер на хеви
Коментари Харесай

Музикални хроники: В Black Sabbath кокаинът беше над всичко, но той доведе до изхвърлянето на Ози

Една от най-влиятелните групи в историята и пионер на хеви метъла не се нуждае от показване.

Black Sabbath оставят велика музикална история зад себе си, само че тя е сътворена в години на лудории, чалнат живот и скандални действия, белязали криволичещия път на бандата.

Класическият състав на Sabbath, състоящ се от Тони Айоми на китара, Бил Уорд на барабани, Гийзър Бътлър на бас и Ози Озбърн на вокали, провокира раждането на цяла музикална галактика, каквато съставлява метъл музиката.

Началото е в Бирмингам в края на 60-те и е обвързвано освен с доста концерти и творчество, само че и с дейна корист със неразрешени вещества.

Бътлър е признавал, че при основаването на четвъртия албум на групата, повече пари са изхарчени за кокаин, в сравнение с за самите записи. Песента Snowblind е написана точно в чест на кокаина и бандата желае да кръсти по този начин и албума, само че тяхната звукозаписна компания не им разрешава – по тази причина изданието остава с безличното име Vol. 4.

Това обаче е нищо спрямо някой от най-скандалните истории от златните години на състава.

В интервала, когато и четиримата най-жестоко злоупотребяват с кокаина, Бил Уорд постоянно се трансформира в цел за останалите. Тони Айоми споделя, че един път подпалва барабаниста напълно съзнателно благодарение на бутилка бензин и се постанова Бил да постъпи в болница с трета степен изгаряния.

В различен случай Ози Озбърн напръсква мъжкия признак на Уорд с аерозол и го отравя. Именно вокалистът се замесва в най-вече възмутителни истории, а останалите не пропущат да ги споделят на аудиторията.

Айоми споделя по какъв начин един път Озбърн взема решение да се изходи по огромна потребност в асансьора на хотел и до момента в който го прави, асансьорът стига до първия етаж и вратата се отваря.

В тези времена и четиримата са тотално отвън надзор, а особено Ози употребява толкоз доста опиати и алкохол и спи с толкоз доста последователки, че напълно губи визия какво друго се случва към него. В бандата даже към този момент не осъзнават кой и от кое място им носи опиатите, само че от време на време вършат поръчки по няколко пъти дневно, тъй като прекомерно бързо изчерпват количествата. Случва се дрогата дори да бъде доставена от частен аероплан. При пътуванията си групата би трябвало някак да крие кокаина и за задачата се придвижват неработещи китарни усилватели, натъпкани от вътрешната страна с торби с кокаин.

Друга изцепка на Озбърн се случва през 1972 година в Ел Ей, когато след ударна доза опиати му става топло и взема решение да включи климатика. Бутонът, който натиска обаче, се оказва полицейска тревога. „ Взеха да идват полицейски коли и аз се заключих в тоалетната с всички опиати, с цел да ги изшмъркам, преди те да са ги намерили! “, разказва той в едно изявление.

Всъщност оня интервал на записи в Лос Анджелис е време на безконечен хедонизъм по холивудски за Black Sabbath с непрекъснати празненства с алкохол, опиати и дами., спомня си Айоми. „ Боже, доста се забавлявахме в онази къща “.

Озбърна е този, който най-вече се увлича по нездравословните привички, частично и тъй като не свири на инструмент и до момента в който останалите създават песните, той се отдава на още повече развлечения. В един миг артистът стартира постоянно да получава дупки в паметта си и да му се губят по няколко часа от всеки ден.

В същия интервал е и концертът на Black Sabbath в амфитеатъра „ Холивуд Боул “, когато Тони Айоми за малко да почине от свръхдоза. Това не е всичко – китаристът за малко да бъде погубен от подлудял човек, нахлул с нож чак до гримьорната на групата. Айоми напуща сърдит сцената по време на шоуто поради проблеми с китарния си усилвател, само че внезапно непознатият човек го атакува и се пробва да го наръга.

Айоми е избавен от защитата, която задържа нападателя. Маниакът смята Sabbath за сатанисти и още преди концерта изрисува червен кръст на вратата на гримьорната им със личната си кръв.

Години по-късно от бандата признават, че кокаиновата им фикс идея е сложила началото на края.

Стига се до изхвърлянето на Ози от групата, когато той става тотално неуправляем, не е в положение да пее и въобще не може да се разчита на него да способства по какъвто и да е метод за работата.

Фронтменът изчезва за огромни интервали от време, а и когато участва е ненужен и останалите осъзнават, че в случай че не го заменят с различен артист, няма по какъв начин да вършат музика и просто ще се разпаднат.

„ Бил Уорд също беше пийнал от самото начало като Ози “, изяснява Айоми. „ Но разликата беше, че той не изчезваше от къщата и най-малко се разполагаше зад барабаните, когато групата решаваше да опитва някоя нова ария. А пък даже когато се прибираше, Ози беше прекомерно разрушен, с цел да пее “.

“Ще излъжа, в случай че кажа, че не се почувствах предаден от случилото се. Ние бяхме четири момчета, които бяха израснали дружно през няколко улици. Бяхме семейство, бяхме братя. И да ме уволнят, тъй като бях надрусан – това беше лицемерна нелепост. Всички се смазвахме. Ти си надрусан и аз съм надрусан, само че ми казваш, че съм уволнен поради това, по какъв начин по този начин? Защото съм малко по-друсан от теб ли? ”

Най-хубавото е, че и четиримата от златния състав на Sabbath към момента са живи, към този момент трансферирали 70-те си години и оставили зад тила си толкоз доста общи прекарвания. Бандата публично приключи активност през 2017-а, след близо 50 години битие.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР