Една от най-строго пазените тайни в държавата се оказаха средните

...
Една от най-строго пазените тайни в държавата се оказаха средните
Коментари Харесай

Заплатите в министерствата – строго пазена тайна

Една от най-строго защитаваните секрети в страната се оказаха междинните заплати по министерствата в други ведомства. И Министерският съвет, и финансовото министерство изрично отхвърлиха да дават на „ Сега ” информация по тематиката. Не бяха дружелюбни и го въпроса по какъв начин върви административната промяна, какъв брой са съкратените служители и по какъв начин това се е отразява на заплащането

Средната заплата – единствено за вътрешно прилагане

Години наред бюджетите за личен състав на министерствата се ръководят непрозрачно. Нито един министър не желае да каже какви заплати заплаща.

Затова сред министерствата се натрупаха доста огромни разлики даже в равнищата на главните хонорари, без да има справедливи  причини за това. С спомагателните хонорари картината става напълно размазана.

Реклама

Министерствата и второстепенните разпоредители имат право да дават до 30% от бюджетите си за личен състав за бонуси. Има администрации. в които бонусите са огромни, в други парите не стигат за нищо. Някоя обществени системи са с обидно ниски заплати на фона на големи хонорари, получавана в определени структури.

Всичко това не е загадка за никого – констатацията, че има прекомерно огромна разлика при чиновниците на едни и същи равнища в другите администрации, попада постоянно в годишните отчети за положението на администрациите. Пише го и в последния отчет.

Ето няколко дребни образеца за разликите в главните заплати за една и съща служба към юли 2021 година

Най-ниската съществена заплата на шеф отдел в централната администрация е 810 лева а най-високата – 5329 лева Най-ниската съществена заплата на основен юрист е 760 лева, най-високата – 3950 лева

Някои от заплатите напряко са смехотворни – 670 лева най-ниска съществена заплата на старши контрольор при 3128 лева оптималната, 650 лева минимална заплата за финансов инспектор против 3228 лева оптималната. Колкото и тези хонорари да зависят от съответни индикатори – като професионален опит над условия за длъжността, ножицата е прекомерно огромна. И тя е разрешена от Наредбата за заплатите на чиновниците о държавната администрация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР