Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство и т.г.

...
Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство и т.г.
Коментари Харесай

Киров: Започнат ли прокурори да се отчитат пред политически орган, прокуратурата става тяхна маша

Една от най-обсъжданите тематики в общественото публично пространство и т.г. беше правосъдната промяна. Каква би трябвало да бъде тя и за какво прокуратурата се вади пред скоби от искащите промени в тази другояче консервативна система, в случай, че обвиняването взе участие в не повече от 12-15% от делата, които жителите водят?

 

Разговаряме с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е приключил Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” през 1985 година и от идната година, та до момента е учител там. От 1995 година до 2006 година е бил член и зам.- ръководител в няколко следващи състава на ЦИК. Бил е парламентарен арбитър от 2006 до 2015 година, също по този начин и представител на България във Венецианската комисия.

 

Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и Съединени американски щати. Той е началник на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

 

Ето какво споделя проф. Пламен Киров пред Новини.бг:

Всъщност правосъдната промяна стартира доста от дълго време - по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" 2001 година.

Тогава бе направена първата конституционна корекция, която засягаше правосъдната власт. Последваха още промени на Конституцията и то все в името на правосъдната промяна. Боя се, че тя стартира от дълго време, само че не е ясно дали в миналото ще приключи, тъй като пред нея се слагат неразбираеми цели.

 

Често е ориентирана против избрани персони. За страдание от времето на Никола Филчев насам, основните прокурори не са долюбвани от разнообразни къргове. За юристите е ясно - те са от другата страна на обвиняването в правосъдния развой. Но политическото говорене против обвиняването се изостри доста последните години. При това дебатът за правосъдните промени се персонифицира. Ако би трябвало да сме напълно точни, в сегашния парламент има политически сили, чиято политическа стратегия съдържа единствено една точка: да бъде махнат от поста му Главния прокурор и нищо повече от това.

За тях правосъдната промяна се свежда до промени в прокуратурата, до промяната на Иван Гешев и да се основат механизми за отчетност, забележете, на прокурорите. Но, когато прокурорите стартират да се регистрират пред политически органи в една страна, това значи, че прокуратурата се е трансформирала в политическа маша. И няма никакво значение каква е страната, каква е формата на нейното ръководство, устройството й.

Отчетността на прокурорите е единствено пред Конституцията и законите в страната и пред никого другиго.

Аз не разбрам за каква отчетност приказват групата народни представители, които не са доста в Народно събрание, само че пък са доста шумни. Знайно е, че са добре финансирани от непознати грантове, участват във всички медии и насищат общественото пространство с тяхното си говорене. Не знам дали всичко това ще има своя натурален край с избирането на Христо Иванов за Главен прокурор, само че пък това може да постави точка на въпросните " пунически войни " и таргетирането на правосъдната промяна единствено в областта на прокуратурата.

Този развой си тече от дълго време, ту бързо, ту постепенно, с напън по улиците и площадите, само че не мога да предсказвам по какъв начин ще завърши това, тъй като както към този момент загатнах, самите основатели нямат ясни цели за измененията в правосъдната система.

 

Източник: Новини.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР