Православният свят отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от годината в

...
Православният свят отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от годината в
Коментари Харесай

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Православният свят отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от годината в църковния календар, защото Божият наследник Иисус Христос е разпънат на кръста. В храмовете в цялата страна тази заран се отслужват по този начин наречените Царски часове. Песнопенията се отдадени на страданията на Христос.

Преди обед се изнася Плащаницата – тя символизира плата, с който е обгърнат Божият наследник, когато е положен в гроба след кръстната си гибел. Вярващите минават под символичния гроб в символ на примирение. Специалното за този ден свещенодействие се отслужва вечерта. Днес постът е най-строг. Не би трябвало да се яде и пие вода.

Отец Спас Рангелов от църквата „ Рождество Богородично “ в София изясни, че постът не е обвързван единствено с това дали да се храним или не. „ Идеята е да съблюдаваме духовния пост, който е доста по-голям и основен “, сподели той и добави, че не би трябвало да трансформираме поста в един тип диета.

Също по този начин би трябвало да знаем, че духовният пост постоянно е преди всичко, телесният - на второ и, че той поддържа духовния.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР