Една от най-големите компании в бранша на добив и преработка

...
Една от най-големите компании в бранша на добив и преработка
Коментари Харесай

Санкциите срещу Беларус свиват доставките на калиеви торове

Една от най-големите компании в сектора на рандеман и преправка на калиев карбонат - JSC Belaruskali, съобщи, че заради форсмажорни условия няма да успее да извърши сегашните си задължения по доставка. Това излиза наяве от писмо на експортьор на материала, което е било забелязано от Bloomberg.

Последствията от дефицита на тора в международен мащаб биха били тежки, тъй като калиевият карбонат, също прочут и като поташ, се употребява в голяма част от питателните култури, само че основно при царевицата и соя. Ефектът ще бъде усетен и за разнообразни зеленчуци.

Беларус изнася сред 10 и 12 млн. метрични тона годишно, като Belaruskali държи към 20% от международните доставки, демонстрират данни на Green Markets. Ситуацията, в която се намира компанията, е изключително тежка за страните, които разчитат извънредно доста на Belaruskali за обезпечаване на тор. Подобни страни са Китай, Русия и Бразилия.

" Глобалните контракти за поташ се резервираха на най-високите си цени от 2008 година, осигурявайки още една година на скъпи първични материали за фермерите и мощни облаги за производителите ", сподели в имейл за Bloomberg Алексис Максуел, анализатор в Green Markets. " Санкциите против Беларус, които Съединени американски щати постановиха, отстраниха основен съперник ", прибавя Максуел. Отпадането на беларуската компания от пазара не би било толкоз огромен проблем, в случай че имаше опция за покриване на потребностите на бранша от други производители, само че леснодостъпни такива за момента липсват.
Реклама
Санкциите на Съединени американски щати против Belaruskali, единствената, която добива поташ в Беларус, влязоха в действие на 8 декември. Тези против Belarusian Potash Company, изнасяща целия калиев карбонат, би трябвало да влязат в действие от 1 април тази година и се чака в допълнение да усложни веригата на доставки. За да се възползва от обстановката, Русия е удвоила количеството на поташа, който изнася в Бразилия. Това стана ясно от изявление на бразилския президент Жаир Болсонару пред бразилско радио.
Един губи, втори печели
Канадският производител на торове Nutrien съобщи в сряда, че скокът в цените на поташа заради мощното световно търсене и слабото предложение ще усили облагата му през 2022 година Компанията предвижда годишна поправена облага сред 10.20 и 11.80 $ на акция, над междинната оценка на анализаторите от 9.46 на акция, съгласно данните на Refinitiv.

Печалбите на компанията предходната година също бяха повлияни от рекордното световно търсене на поташ от към 70 млн. тона, което оказа помощ на Nutrien да регистрира съвсем четирикратен скок в облагата за четвъртото тримесечие. Производителят на торове чака високите цени на царевицата и соята, дружно с бъдещите маржове на реколтата, които са много над междинните за 10 години, да насърчат производителите да влагат в своите култури.

Канадската компания чака проблемите с доставките да продължат и през 2022 година Това единствено се ускорява от спомагателните ограничавания, които бяха наложени върху беларуския поташ, превозен през Литва.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Земеделие
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР