Една от емблемите за София сгради – къщата на Пейо

...
Една от емблемите за София сгради – къщата на Пейо
Коментари Харесай

Къщата на Яворов стана собственост на Столична община

Една от емблемите за София здания – къщата на Пейо Яворов на улица „ Г.С. Раковски ”, към този момент е благосъстоятелност на Столична община.

Новината заяви кметът Йорданка Фандъкова, която напомни поетият преди години ангажимент за спасяването на постройката, откакто беше оповестена за обмен от частен арбитър реализатор.

В персоналния си профил във Facebook, Фандъкова заяви, че следва процедурата по придобиване от общината да бъде приключена.

Заместник-кметът по обучение и просвета Тодор Чобанов заяви, че покупката на къщата коства на Столична община 1,285 млн. лв. с Данък добавена стойност. Той добави, че пазарната цена на парцела е била 1,4 млн. лв..

Реставрация на къщата ще стартира през 2020 година, дава обещание още Фандъкова: „ През идната година ще стартираме реституция, защото постройката се нуждае от градивно подсилване ”.
Настоящият кмет е безапелационна, че къщата на Яворов остава музей и ново място за литературни четения и изложения.

През октомври 2018 година къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше оповестена за продажба от частен правосъден реализатор, а парцелът оценен на стойност 1 628 758 лв..

Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На 17 октомври по остарял жанр се отбелязва годишнина от гибелта на огромния български стихотворец, създател на „ В полите на Витоша “ и „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва “. На 13 януари честваме рождението на поета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР