Една октомврийска нощ, седмица преди да бъде изправена пред съда

...
Една октомврийска нощ, седмица преди да бъде изправена пред съда
Коментари Харесай

Смених 7 автомобила, търсех пътя по звездите. Лутах се часове край границата: как Марина Овсянникова избяга от Русия - Свят

Една октомврийска нощ, седмица преди да бъде изправена пред съда за рецензиите си против съветската инвазия в Украйна, съветската журналистка. Тя носи електронна гривна и би трябвало да е под домакински арест.

" Адвокатът ми сподели: " Бягай, бягай - ще те вкарат в пандиза " – описа тя на конференция в Париж в петък, на която за първи път описа по какъв начин е осъществила бягството.

10 дни, откакто Русия нахлува в Украйна предишния февруари и стартира войната,. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са против войната ". Тя няколко пъти повтаря " Спрете войната, НЕ на войната ".

Оттогава се трансформира във зложелател на Кремъл.

Тя напуща Москва сутринта през един от почивните дни предходната година. Решава, че тогава полицията ще бъде по-малко дейна. Сменя автомобила си седем пъти, преди да се приближи пешком до границата.

" Последният ни автомобил затъна в калта - описа тя - нямахме обсег на мобилните телефони, опитахме се да намерим пътя по звездите. Беше доста рисково и стресиращо бягство. " Лутали с часове покрай границата, криейки се от граничните патрули, преди да съумеят да преминат.

Част от този триумф се дължи на организацията " Репортери без граници " (Reporters Sans Frontières). Нейният шеф Кристоф Делоар изяснява по какъв начин те са ѝ помогнали да избяга.

" Написах първото си текстово известие на Марина в деня, откакто тя излезе по малкия екран с този знак ", споделя той. " Изпратих ѝ известие, в което пишеше: " Имаш ли потребност от помощ? Ние сме тук за теб. ". Тя дава отговор с молба през септември. Праща известие посредством медиатор и моли за помощ, с цел да избяга.

" Казахме: " Добре " - изяснява Делоар. - Тя е в Москва под домакински арест, съседите и фамилията ѝ са путинисти - те биха могли да се обадят в полицията и да кажат, че е напуснала - а тя имаше електронна гривна. Така че имаше доста аргументи, [поради които] беше извънредно мъчно да се избяга. Но тя съумя. "

Установила се към този момент в Париж, 44-годишната Овсянникова споделя, че към момента " несъмнено, се опасява за живота си ", само че има вяра, че съветският президент Владимир Путин рискува водачеството си поради войната в Украйна.

" Елитът схваща всичко съвършено - изяснява тя. - Хората живеят в този балон на пропагандата, само че ръководещият хайлайф - тези, които са изгубили самолетите си, яхтите си, финансите си - те схващат всичко. Вярвам, че незабавно щом украинската победа се приближи, ръководещият хайлайф ще показа на Путин огромна сметка. "

След като развява плаката си с надпис/ " Не на войната, спрете войната; не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат ", Марина била " неотложно изолирана от ФСБ [руската работа за сигурност] ", а шефовете ѝ са я разпитвали, споделя тя. Докато събирала движимостите си от офиса, " видях в очите на сътрудниците си изцяло състрадателно изражение. Гледаха ме с ужасени очи, споделяха ми " Сбогом! ". Мислеха, че в никакъв случай повече няма да ме видят. "

Скоро по-късно Овсянникова напуща Русия и отпътува за Германия, само че се връща по-късно същата година - с цел да се бори за настойничество над децата си.

Поредните митинги, в това число проява край Кремъл през юли, довеждат до обвинявания против нея по силата на нов съветски закон, забраняващ " умишленото разпространяване на погрешна информация " за въоръжените сили на Русия. Законът не разрешава войната да се назовава " инвазия ". Вместо това съветските държавно следени новинарски организации би трябвало да я разказват като " специфична военна интервенция ".

Въпреки че е обект на посягане от страна на съветския режим, доста украински публицисти и съветски дисиденти показват съмнение към Овсянникова, като показват предходната ѝ кариера като представител на съветската страна. Посещението ѝ в Украйна предишното лято, с цел да отразява войната за немския вестник Die Welt, възмути доста украинци, които желаеха незабавното ѝ уволняване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР